Станивуковић поднио кривине пријаве против Радојичића, Ћућуна, Летића и Митровића

ГС
Станивуковић поднио кривине пријаве против Радојичића, Ћућуна, Летића и Митровића

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић предао је данас бањалучком Окружном јавном тужилаштву кривичне пријаве против бившег градоначелника Игора Радојичића, шефа Цивилне заштите Младена Ћућуна, бившег начелника Одјељења комуналне полиције Миленка Летића и бившег директора "Акване" Ведрана Митровића.

Адвокат Борко Гавриловић је рекао да су кривичне пријаве поднесене због злоупотребе службеног положаја.

- Подносимо ове кривичне пријаве уз пуно повјерење у рад Тужилаштва и Суда да ће предузети све одговарајуће мјере и радње с циљем расвјетљавања и спречавања вршења оваквих дјела – рекао је Гавриловић.

Станивуковић је истакао да су предате три кривичне пријаве против четири особе.

- Оно што је рађено је катострофа и молимо све институције да се тиме позбаве а не ја као градонацелник - навео је Станивуковић.

Додао је да ће у наредном периоду бити под лупом "фирме појединих људи који су у Скупштини града".

- Они су по разним основама добили 30 милиона КМ из буџета града - казао је Станивуковић.

Упитан чему позив новинарима када је раније на конференцији за новинаре најавио да данас предаје кривичне пријаве, Станивуковић је рекао да је позвао новинаре да би се видјело да је предао кривичне пријаве, јер да није најавио, рекли би, можда, да није предао.

Он је у недјељу на конференцији за новинаре у Бањалуци преставио прве извјештаје "Тима за ревизију", који се односе на "незаконитост рада Градске управе и јавних предузећа у претходном периоду" и тада је најавио кривичне пријаве.

Између осталог, рекао је да у Бањалуци има 372 билборда, које је идентификовала нова комунална полиција, "од којих је 159 лажно постављених који не плаћају комуналну накнаду, чиме је буџет града годишње оштећен за више од пола милиона КМ" те да је" пронађено више од 50 билборда за које кажу да нису ничији". Станивуковић је данас саопштио да је почело скидање билборда.

Градоначелник је у недјељу рекао да постоје "незаконитости у уговору о чишћењу рјечице Црквене за 169.000 КМ у случају Ћућуна који о томе није обавијестио 'Воде Српске' и све је урађено без надзора" и навео да је "Ћућун поставио ограду за потребе Цивилне заштите која је плаћена 120.000 КМ, док је процијењена вриједност била 25.000 КМ", да је купио службене аутомобиле за ову службу која су користили начелници неограничено 24 часа са горивом колико желе.
Станивуковић је рекао да располаже именима људи, који су у Градској управи пријављени на уговор на неодређено вријеме, али су имали и уговор о дјелу, због чега је буџет града Бањалука оштећен.
Станивуковић је навео да је из "предузећа 'Аквана' извучен новац, а о великим милионским уговорима нема релевантне документације, нема намјенског трошења, а постоји и проблем са директним уговорима који су одмах плаћани".

Бивши градоначелник Бањалуке Игор Радојичић након тога је изјавио да нема никакве кривичне одговорности те да ће, ако неко и поднесе пријаву, доказати да је ријеч о лажима и да је радио законито.

- У том случају могуће су и контрапријаве за лажно пријављивање кривичног дјела - истакао је Радојичић.

Радојичић је рекао да су раније пријаве најављивали и незадовољни тајкуни у Бањалуци и да је и ту остао чист.
Младен Ћућун је  изјавио да се не плаши најављених кривичних пријава градоначелника  и да су послови за које га Станивуковић прозива "чисти да чишћи не могу бити".

И бивши директор "Акване" Ведран Митровић рекао је у недјеу да је радио часно и поштено и сматра да ће кривичне пријаве бити одбачене.

Прецизирао је  да није никаква тајна да "Аквана" дугује 10 милиона КМ, те навео да је то дуг који је акумулиран од оснивања фирме 2007. године.

У Министарству финансија Републике Српске истакли су да закон не познаје оснивање "Тима за ревизију", те напомињу да Град Бањалука већ има Јединицу интерне ревизије у складу са законом и да свако друго тијело које интерно обавља ревизије није у складу са важећом регулативом из те области.

Пријава полицији

Градска управа саопштила је јуче да је Драшко Станивуковић долазак представника Полицијске управе Бањалука Раденка Стакића на данашњу сједницу градског Штаба за ванредне ситуације искористио да му уручи извјештај „Тима за ревизију" који указује на криминал досадашње градске админстрације.

Додато је да ће ови документи бити достављени Министарству унутрашњих послова Републике Српске кроз редовну процедуру,.

Полицијска управа Бањалука , данас је, међутим, сапопштила да ни начелник Сектора полиције Раденко Стакић ни полиција нису запримили пријаву, нити је Стакић "преузео доказе о криминалу у Градској управи" од градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

- Стакић је на јучерашњој сједници градског Штаба за ванредне ситуације, што могу потврдити сви који су присуствовали сједници, појаснио Станивуковићу да не може преузимати доказе, нити запримати пријаве, него да оне могу бити предате на протокол Полицијске управе Бањалука - појашњава се у саопштењу.

Полицијска управа Бањалука позвала је Станивуковића да пријаву поднесе у складу са законом и да престане користити Полицијску управу као инструмент политичке борбе.

СДС

Коментаришући "Фејсбук" статус одборника СДС-а Александра Петковића који је рекао да ће СДС заједно са Покретом за Бањалуку остати једина опозиција у граду с обзиром на то да они као колаициони партнер још нису добили ниједну функцију у граду, Драшко Станивуковић је рекао да је СДС важан коалициони партнер, те да у овом тренутку није могуће сјести физички са свима и поразговарати и пронаћи сва рјешења.

- Договорили смо се са СДС-ом да овдје нема подјеле колиционог плијена на тај начин. Ми ћемо говорити о онима најбољима и за позиције ће бити расписан конкурс. Ни ПДП није узео неки кадар, ово су в.д. директори који су привремено постављени до конкурса - рекао је Станивуковић.

Упитан да ли ће Милада Шукало добити подршку одборника за позицију замјеника градоначелника Бањалуке, Станивуковић је рекао да је увјерен да је Шукалова, која се бавила хуманитарним радом, добар избор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана