Станивуковић: Ове године споменик српским борцима у центру Бањалуке

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У ове године у центру Бањалуке преко пута градске управе биће изграђено централно спомен-обиљежје палим борцима Војске Републике Српске /ВРС/, најавио је данас градоначелник Драшко Станивуковић.

Он је новинарима након дефилеа ешалона ратних застава ВРС рекао да је ВРС настала прије 30 година да би српски народ данас живио слободно у Репулици Српској.

Станивуковић је нагласио да је важна улога ВРС јер Срби добро памте добро кроз шта су све прошли кроз два балканска и два свјетска рата.

Предсједавајући Предсједништва бањалучке градске Борачке организације Горан Рогић поручио је без ВРС не би било ни слободе.

"Треба да се увијек сјетимо славног пута ВРС која је дала одлучјујући допринос у одбрани Републике Српске", навео је Рогић, обраћајући се на платоу испред Храма Христа Спаситеље након свечаног дефила ратних застава поводом 30 година од формирања ВРС.

Он је истакао да је посебо важно да млади данас чувају сјећање на ВРС и њену свету традицију.

У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас ће бити одржана свечана академија поводом обиљежавања три деценије од формирања ВРС.

Сутра ће поводом овог јубилеја и 17 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у Централној спомен-соби ВРС бити служен парастос и положено цвијеће, а централна свечаност биће одржана у касарни "Козара".

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске, која је постојала од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана