Основна школа у Ади биће деветоразредна и понијеће назив „Косово и Метохија“

Јасмина Салопек
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА - Након успјешно завршеног пројекта изградње, Бања Лука је након више од двије деценије добила нову школу у насељу Ада, која ће с почетком нове школске године дочекати и прве ђаке.

Потврдио је ово и градоначелник Драшко Станивуковић, који је истакао да ће новоизграђена школа бити деветоразредна, те да ће нова школа у Ади понијети назив „Косово и Метохија“.

-Основна школа „Косово и Метохија“ биће деветоразредна и поносно ће носити ово име, као знак захвалности грађанима Републике Србије и њеном руководству на челу са предсједником Вучићем на донацији средстава за изградњу овог објекта – поручио је градоначелник.

Подсјећамо, градоначелник је раније рекао да ће школа у Ади као најмодернија и најновија школа у цијелој Републици Српској представљати симбол јединства и подршке братске Србије.

Директорица школе „Вук Стефановић Караџић“ Татјана Вилендечић, појаснила је присутним одборницима у чему је разлика између централне и подручне школе у насељу Ада, тачније, шта то значи у законском смислу, а шта у практичном.

- Три школе изгубиле би велики број ученика и разреда, када би школа у Ади била централна. Осим тога много радника остало би без посла јер би били технолошки вишка радника – појаснила је Вилендечићева.

Како је рекла, дјеца која сада иду у шести или седми разред неће хтјети прелазити у нову школу, али она дјеца која сада тек уписују школу имају могућност избора, те се поставља питање продуженог боравка

Маринко Умичевић истакао је да је ОШ „Бранко Радичевић“ претрпана, а броји близу 1.600 ђака и да би њима, прије свега, највише одговарало да већи број дјеће пређе у школу у Ади

Умичевић се осврнуо и на продужени боравак, те додао да је он веома важан за све запослене мајке. Станивуковић је рекао да они имају елаборат за школи у Ади, те појаснио како је школа изграђенау прави час, јер да су то урадили за три године закаснили би.

-Родитељи својој дјеци желе најбоље. Не желе да иду у риквер, тачније да дјецу возе у Врбаљу или на Старчевицу, већ желе да њихова дјеца похађају школу у насељу у којем и одрастају – рекао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, школа има лифт за особе са инвалидитетом, а раде и на рјешавању изградње сале за физичко, али да свака учионица има излаз у двориште, па тако стално могу бити на физичком у природи.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је сједница ријешила многа питања, а нека од њих су школа у Ади и кино Козара.

- У Ади ћемо имати основну школу. Увијек смо били спремни да реализујемо овај пројелат и све ће биди готово до септембра- рекао је Станивуковић Како каже, ово неће оштетити нити једну школу, али ће растеретити капацитете ОШ "Бранко Радићевић".

- Чекамо да договоримо датум када ћемо званично отворити школу. Ово ће бити једна модерна и савремена школа послије 22 године - појаснио је Станивуковић.

Што се тиче кина Козара овим путем, рекао је он, објављујем да ће бити измијењема парцела и ту неће бити небодер од 14 спратова него парк. - Саградићемо мјесто слично кино Козари. Дјеловало је немогуће, али смо успјели да изњедримо позитивно рјешење - рекао је Станивуковић.

Додао је да ће парк вјероватно почети градити у току ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана