Станивуковић: Опет ћу побиједити и са новим одборницима вратити Пословник

ГС
Станивуковић: Опет ћу побиједити и са новим одборницима вратити Пословник

БАЊАЛУКА – Пословник о раду Скупштине града Бањалука измијењен је на данашњој сједници Колегијума, чиме се како тврди Драшко Станивуковић умањује положај градоначелника.

Станивуковић је рекао да овај пословник има једнократну употребу до избора.

"Ја ћу опет побиједити и са новим одборницима вратити пословник", закључио је он.

Драгослав Топић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука, казао је да је колегијум утврдио приједлог измјене Пословника о раду Скупштине.

"Једна од измјена тиче се и актуелног часа који је трајао 40 минута а сада 60, а одборници ће умјесто два питања моћи поставити три. Видјећемо се како ће ово изгледати у пракси”, рекао је он.

Шеф Клуба одборника ПДП-а у Скупштини града Бањалука Драган Милановић, рекао је да су на овом Колегијуму имали смо једну тачку гдје се прекршио постојећи пословник, јер, како каже, материјали нису достављени на вријеме.

"Они су да би исправили пословник прекршили актуелни пословник", рекао је он.

Бојан Кресојевић, градски менаџер, истакао је да је ово бахатост скупштинске већине, која се огледа у измјени 20 тачака пословника.

"Циљ је да се градоначелнику смање овлаштења, нови пословник крши стари пословник јер се 10 дана раније требао доставити материјал. Овај пословник имаће негативан утицај на град”, рекао је он.

Станивуковић је додао да је њихова намјера да градоначелника сведу на ниво одборника.

“Данас имате 31 одборника и одборник-градоначелник као једна институција", рекао је он, те додао да је градоначелник Бањалуке обезвријеђен.

Љубо Нинковић предсједник Скупштине града је истакао да не види проблем када је ријеч о измјени пословника.

“Градоначелник има сасвим довољно времена, јер и онако нема појма о материјалу”, рекао је он те додао да му да сат времена он не би ништа рекао о материјалу.

“Најавили смо на прошлом колегијуму да ћемо ићи с измјеном Пословника града. Пословник је искључиво у надлежности Скупштине града. Хтјели смо већи проток од докумената, па до самог закључка. Одборници који су на сједници немају никакве вез с материјалима. Дискутују одборници и не могу утицати на промјену.

Онда смо дошли до идеје да направимо ситуацију да улагање амандмана буде једнако и за одборнике и за градоначелника”, рекао је он, те додао да градоначелник има уводну и завршну ријеч по 10 мин, укупно 30 уз двије реплике по пет минута, те јос 10 додатних.

“Ми смо дефинисали да морају материјали доћи до заказивања Колегијума. Нигдје у Пословнику не стоји да су градоначелникови амандмани дио предложеног акта. То нигдје не пише, а у другом члану стоји да се о амндманима изјашњава Скупштина града и заиста не видим проблем”, навео је он.

Онај ко губи, како каже, има право да се буни, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана