Станивуковић се затворио у ватрогасно возило, грађани не дају земљиште „Аутопревозу” ( ФОТО; ВИДЕО)

Јана Кезић
Foto: J. Кезић

БАЊАЛУКА - Бројни грађани већ два сата су окупљени на паркингу Старе аутобуске станице у Бањалуци због заказаног принудног извршења и увођења “Аутопревоза” у посјед овог земљишта. Њих је ту позвао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је након шетње и говора ушао у возило Ватрогасно- спасилачке бригаде Бањалука које се налази на паркингу, те га је препаркирао код улаза на паркинг.

Рекао је да неће отићи са паркинга до 19 часова и позвао народ да тада дође на Стару аутобуску станицу.

Позвао је судског извршитеља да одустане од изузимања земљишта.

-Одустаните, неће се завршити добро - казао је Станивуковић који је ушао у  ватрогасно возило и рекао да ће ту остати до краја.

Грађане је позвао да поступе по савјести и сами одлуче да ли треба да остану до краја или да иду.

ФОТО: Capital.ba

Тврди да нису испуњени услови за деложацију, рекао да је најављено да ће против њега бити поднијета кривична пријава.

На паркингу се окупио велики број грађана али и запослених у Градској управи и јавним предузећима као и поједини одборници градске скупштине. На овој локацији налази се велики број припадника МУП-а и Судске полиције. У маси је и директор “Аутопревоза” Сладомир Ђурић.

Судска полицијa легимисала је присутне, укључујући и Станивуковића. Полицајци су рекли да ће свако ко нема идентификациона документа бити позван у полицијску станицу ради утврђивања идентитета.

Станивуковић је позвао присутне да прошетају мирним кораком до краја паркинга и назад, али их је полиција зауставила након говора Станивуковића.

Грађани на паркингу исцртавају "границу", односно докле се прoтеже "народно земљиште".

Станивуковић  је поручио да је са грађанима добијао све изгубљене битке, те додао да је правда на њиховој страни, без обзира на то што судови нису.

- Окупили смо се други пут на истом мјесту и истим разлогом. Зато је потребно да смо данас сви заједно. Једина је истина је да је ово наша земља иако су судови рекли нешто друго и легализовали криминал - рекао је Станивуковић.

Станивуковић је добио замјерку од судског извршитеља јер није очистио локацију од аутомобила, билборда и остале инфраструктуре прије деложације.

Обраћајући се присутнима Станивуковић је рекао да му је речено ће у наредних 20 до 30 дана бити уклоњени аутомобили и инфрастуруктура, што је, како каже, недопустиво.

- Ако буду ишли у том правцу у 19 часова опет зовем народ и да сви бранимо оно сто је наше.Спремни смо разговарати, али не на начин силе и уцјене. Ако треба кривична пријава, затвор, ја идем. Кад добијемо записник, рећи ћу вам шта су наши наредни кораци - казао је Станивуковић окупљенима преко мегафона док је стајао на ватрогасном возилу.

Директор “Аутопревоза” Сладомир Ђурић казао је да је њихов став исти све вријеме и да су за то да се иде у правцу договора и компромиса.

- Ставове града смо чули само у медијима, тражили смо да се именују стручни тимови како би се нашло рјешење, а то је да смо спреми да се одрекнемо зграде музеја и локације 12 беба, али да се спроведе експропријација и да се нама исплати накнада за земљиште на којем је изграђена градска инфраструктура. Не инсистирамо да уђемо у посјед, нека Град именује процјенитеља - рекао је Ђурић.

Што се тиче паркинга код Старе аутобуске станице он је казао да је ствар формално правно чиста, али да годинама не могу да уђу у посјед нечега што је њихово и што су купили у приватизацији.

Окупљање је почело мало прије 11 часова, за када је заказано извршење.

Принудно извршење је било заказано за 13. април, али је одгођено за данас након што је Станивуковић извео око 200 радника Градске управе и грађана и то спријечио.

Спор између „Аутопревоза” и Града око власништва на земљишту вриједном десетине милиона марака на локацији познатој као Стара аутобуска станица трајао је скоро двије деценије.

Свему је претходио споразум из 1979. године о замјени некретнина између града Бањалука са “Аутопревозом”.

Тим споразумом град је “Аутопревозу” у насељу Лазарево дао земљиште за изградњу нове аутобуске станице, а заузврат добио спорно земљиште.

Међутим, уговор између двије стране никада није заведен у земљишно-књижну евиденцији Основног суда у Бањалуци, а из архива су под неразјашњеним околностима нестали оригинали.

Дугогодишњи спор је отворен 2004. године када је Град захтијевао да се земљиште код Старе аутобуске станице и музеја упише као његово власништво тражећи да се утврди правна ваљаност споразума о замјени.

Пресуду у корист Града је донио Окружни привредни суд, а потврдио ју је и Виши привредни суд у Бањалуци, међутим коначну ријеч дао је Уставни суд БиХ који је те пресуде поништио.

Поред паркинга, „Аутопревоз” је основу судских пресуда власник и дијела земљишта на којем је изграђена Видовданска улица и Музеј савремене умјетности.

С обзиром на то да је на тим парцелама изграђена инфраструктура, из „Аутопревоза” траже да се изврши експропријација и да се на тај начин обештете.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана