Станивуковић одбио амандмане СНСД-а

Александра Тодоровић
Станивуковић одбио амандмане СНСД-а

БАЊАЛУКА - Од четири амандмана на приједлог буџета града за 2021. годину, градоначелник Драшко Станивуковић на ванредној сједници Скупштине града одбио је два, и то оба која је предложио Клуб одборника СНСД-а.

Навео је да су прихваћени амандмани Уједињене Српске и ДЕМОС-а, а остала два нису. Нису прихваћени амандмани који су предвиђали милион КМ за пронаталитетну политику и 2,7 милиона КМ за једнократну новчану помоћ здравственим радницима.

- Ово је реприза претходне Скупштине са истим глумцима. Добио сам мишљења од свих одјељења да ови амандмани нису добри и нису по закону - рекао је Станивуковић. Нагласио је да ће овим амандманима град добити преседан. 

- Неће се моћи засадити ниједно дрво, нећемо моћи набавити ниједан контејнер. Ово је насилнички приступ буџету - казао је Станивуковић. 

Одборник СНСД-а Срђан Амиџић рекао је да у приједлогу буџета готово да нема новца за кружне токове и мостове. 

- За мост у Доцу нека средства стоје, али јесу ли заслужили мјештани да им се стално обећава. Сви пројекти које је почела претходна администрација настављају се, али оно што је предвиђено у пројекту "Вода 3" неће бити урађено јер нема у приједлогу буџета, а то нема везе са амандманима. Неће се радити нове амбуланте, кружни токови, санације школа, игралишта... И да смо усвојили овај буџет, ових ствари не би било - казао је Амиџић. 

Савјетница градоначелника за финансије Божана Шљивар казала је, у уводном излагању, да нови приједлог буџета износи 149,77 милиона КМ, те да је оквир скоро идентичан првобитном буџету из прошле године, а мањи за четири одсто у односу на посљедњи прошлогодишњи ребаланс.

- У овој години ускраћена су средства из Фонда солидарности од четири милиона КМ, а која су била на располагању граду прошле године - рекла је Шљиварева. 

Овогодишњи буџет биће фокусиран на дугорочне и краткорочне облике штедње и, како је навела, већ су ревидиране све буџетске ставке како би се извршила рационализација трошкова. 

Између осталих, стручне услуге су смањене за девет одсто, 33 одсто путовања, те 35 одсто за мобилне телефоне.

- Упркос тој рационализацији, очекује се да ће 2021. бити знатно тежа у односу на претходну, јер доспијевају кредитне обавезе из прошле године, односно нема мораторијума, и за ту намјену потребно је исплатити 15,4 милиона КМ, укључујући камату - казала је Шљиварева. 

ДОМ ЗДРАВЉА

Одборник СНСД-а Невена Тодоровић казала је да је током 10 година град, између осталог, санирао и адаптирао 86 амбуланти породичне медицине.

- Истакла бих добру сарадњу Дома здравља, града и Владе РС, која је обезбиједила вакцине, а град немедицински кадар. Морамо радити на побољшању квалитета услуга становницима. У ребалансу буџета мора се направити простор за све трошкове медицинске опреме - рекла је Тодоровићева, која је и директор Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана