Станивуковић о почетку изградње нових паркова: Стварамо нову разгледницу Бањалуке

Г.С.
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Након више од четири деценије у Бањалуци је почела изградња два нова парка: на Бањалучком пољу код Тржног центра Делта планет, и код Екватора унутар новог кружног тока.

Изградња највећег парка, који ће се налазити у непосредној близини Тржног центра „Делта планет”, како је нагласио градоначелник Драшко Станивуковић, град ће добити бајковиту оазу са прегршт квалитетног садржаја за све узрасте и генерације.

- Парк ће бити сачињен од велике водене површине са водоскоцима и мостом, пјешачких и бициклистичких стаза, богате хортикултуре, као и великог броја лежаљки и клупа за уживање и одмор. Ово ће бити највећи парк у Републици Српској и први парк који Бањалука добија након више од четири деценије – казао је Станивуковић приликом обиласка градилишта.

Циљ је, како каже, да се Бањалуци врати епитет града зеленила, те да је то разлог због којег се и родила идеја о изградњи паркова.

– Ова највећа зелена оаза ће се простирати на површини од 180 хиљада метара квадратних, од којих ће у овој фази бити обухваћено око стотину хиљада. Нови простор доноси и могућност и за одржавање великих фестивала и концерата – истакао је Станивуковић.

Станивуковић је обишао и градилиште будућег парка који ће бити посвећен Твртку првом Котроманићу.

Ријеч је о парку који ће бити смјештен између улица Краља Петра И Карађорђевића, Здравка Челара, Теодора Колоктрониса и Тржничке улице, односно у средишту нове кружне раскрснице код Екватора, а градоначелник је поручио како градска администрација гради управо овај парк са циљем да се покаже колико је дуга српска историја у БиХ.

Приликом обиласка, Станивуковић је додатно нагласио како по узору на бројне европске градове, ово ће бити простор у средишту кружног тока са уређеном хортикултуром, пјешачким површинама али и најдужом фонтаном, каскадног облика која симболизује ријеку Врбас и урбаним мобилијаром.

– Важно је напоменути да су на овој локацији рађена и археолошка истраживања, те је пронађен бунар из средњег вијека, који ће постати још један од симбола парка и биће заштићен адекватним стаклом – рекао је Станивуковић.

Сви ови паркови, казао је градоначелник, биће једна потпуно нова разгледица Бањалуке, те ће у овим прекрасним зеленим оазама уживати сви грађани.

Уједно, градоначелник је најавио и то да ће Бањалука, поред ова два парка добити још три и то – Парк књиге, парк посвећен Велеиздајничком процесу, те да ће ново рухо добити и популарно „Купусиште”, које ће постати Ћирилични парк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана