Станивуковић о градском превозу: Град преузима на себе 90 одсто терета поскупљења

ГС
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да је за ванредну сједницу Скупштине Града предложена одлука о јавном превозу према којој ће Град 90 одсто терета поскупљења преузети на себе, умјесто грађана.

Напоменуо је да усвајање цјеновника не значи поскупљење, него да је то предуслов да Град преузме плаћање превоза за студенте, ученике и пензионере.

"Неће бити 25 одсто корекција цијене коју су тражили превозници, него 15 одсто поскупљење када причамо о цјеновнику који Град преузима на себе. Дакле, Град преузима 90 одсто терета на себе и то је максимално колико можемо јер немамо више средстава с обзиром на то да су нам смањили изворне приходе", нагласио је он, те додао да на ванредној сједници очекује конструктивну дискусију.

Како је казао, све даље што траже одборници који немају ту врсту одговорности као градоначелник – јесте пуко изражавање жеља.

"Сви ми имамо жеље. Ми данас желимо да гориво није скупо, али јесте. Желимо да челик није скуп, али јесте. У том правцу, цијене за студенте, основце и пензионере ми преузмемо на себе јер смо оцијенили да су то категорије које највише користе јавни превоз и да су то категорије које најтеже подносе било какву врсту поскупљења", поручио је градоначелник.

Према његовим ријечима, Град ће у оквиру ових пакета преузети на себе да суфинансира превоз за оне основце у појединим дијеловима града, који до школе имају мање од четири километра и који се не уклапају у програм ресорног министарства за плаћени јавни превоз.

"Из невоља смо пронашли рјешење, а недаће које су нас задесиле на глобалном нивоу тржишту претворили смо у наше компаративне предности", навео је он.

Најавио је да ће јавни превоз на љето за поједине категорије пензионера бити потпуно бесплатан.

Говорећи о обуставама превоза казао је да је у разговору са превозницима добио информацију да се од ове седмице одвија превоз у нормалном режиму и да ће превозници прије било каквих других одлука – сачекати ванредну сједницу заказану за 17. мај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана