Станивуковић: Нови кредит рјешење за измирење обавеза

Ј.Салопек
Станивуковић: Нови кредит рјешење за измирење обавеза

БАЊАЛУКА - Према тренутној рачуници, овогодишњи буџетски оквир града Бањалука могао би износити 233 милиона КМ.

Ову информацију градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић презентовао је представницима скупштине града говорећи о приједлогу другог ребаланса буџета града за 2023. годину.

Станивуковић је додао да је у овај износ укључен и кредит од шест милиона КМ.

-Одборници требају подржати узимање тог кредита како би град могао да изврши своје обавезе - рекао је Станивуковић.

Навео је да је, између осталог, потребан додатни милион за кошење града, а исто толико и за трошкове електричне енергије.

-За Бањалуку је неопходно проширити буџетске обавезе како би се проширио краткорочни кредит - навео је Станивуковић.

Додао је да су и захтјеви Дома здравља повећани што на градску касу ставља терет од милион и по марака.

-Сви захтјеви када се саберу износе близу девет милиона КМ, што доводи и до проширења буџетског оквира - појаснио је Станивуковић.

Према његовим ријечима, ово се може ријешити увођењем краткорочног кредитног задужења.

У градском буџету за јавни превоз, како је истакао Станивуковућ, планирана су два милиона КМ, али због повећаног броја корисника услуга јавног превоза цифра се пивећава за милион марака.

- ПДП, али и још неки одборници спремни су да нађу рјешење за горућа питања. Понудили смо рјешења која неко може да прихвати или не прихвати - казао је он.

Истакао је да, уколико Скупштинска већина пристане да се проблеми ријеше, одлично, али уколико не жели, а не предложи неки ефикаснији план, долазе у шкрипац.

-Квалитетни приједлози како ријешити ребаланс буџета 2024, доказ су да би се ова ставка ускоро могла ријешити од чега зависи много – казао је Станивуковић и додао да га позитиван став многих одборника изненадио, јер је то показатељ да ће кочница, која је блокирала све у раду града, напокон бити пуштена.

- Одборници СНСД-а нису били много рјечити, али није било ни условљавања са њихове стране. Стратешки интерес града је да подржи грађане и јавне услуге и дјелатности - рекао је Станивуковић. Према његовим ријечима, „идеја је да се у 2024. уђе мирно и сталожено без политичких препуцавања која су досадила свима“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана