Станивуковић: Нинковић нема одговор када ћемо ријешити питање "Акване"

ГС
Станивуковић: Нинковић нема одговор када ћемо ријешити питање "Акване"

БАЊАЛУКА - Рјешавање питања предузећа „Аквана” никада није било до нас, у смислу да је рјешавање тог питања до Градске управе. Деценијама су се дугови гомилали. Када сам преузео дужност градоначелника, највећи изазов била је „Аквана”, јер смо имали 10 милиона КМ акумулираног губитка. С тим смо се носили, а прошла година је била једина година када „Аквана” није била губиташ.

Поручио је ово градоначелник, Драшко Станивуковић, наглашавајући да управо предузеће „Аквана” и даље чека на рјешење питања са којим се суочава.

- Ове године, укупно 90 дана није било Скупштине Града, како бисмо добили подршку и одлуку да би ријешили то питање „Акване” кроз кредитно задужење. Када смо коначно усвојили ту одлуку, сада долазимо у ситуацију да 25 дана нема предсједника Скупштине Града да стави печат, да објавимо то у Службеном гласнику, да дигнемо кредит. Када сам га преселио у другу канцеларију, он је говорио како не може да дође до својих ствари, односно до печата. Добио је мишљење ресорног министарства да нема потребе да поништава печат, него да евидентира период када није имао печат, да не одговара за то у том периоду, али да може да настави посао. Међутим, он је желио да поништи печат, ја се томе на противим. Ипак, ово је одуговлачење које траје више од 20 дана – казао је градоначелник Станивуковић.

Како истиче, у 25 дана се нагомила нових 25 проблема, јер људи којима је „Аквана” дужна имају своја потраживања, која Градска управа не може да ријеши због, како је казао – „нерада предсједника Скупштине Града”.

-Позивам предсједника Скупштине да ријеши овај проблем. Ово су ванредне околности. Уколико то не ријешимо наредне седмице, мимо тога постоји доста разлога да прикупимо довољан број потписа за његову смјену. Питао сам га и данас када ћемо рјешавати ово питање, он нема одговор. За печат му не треба кабинет, позивам га да ријеши тај проблем. Не желим да ико каже да је до мене или да је ово договорена прича. Позивам га и напомињем да уколико то не буде наредне седмице, покрећемо иницијативу за његову смјену – казао је градоначелник, напомињући да не чека само „Аквана”, него и бесплатне грађевинске дозволе, просторне, планске, приходовоне одлуке, бесплатни плацеви и др.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић потврдио је раније за “Глас Српске” да се чека рјешење за израду новог печата те да одлука, којом је изгласан кредит за “Аквану”, иако је усвојена, због тога још није потписана.

Школа у Ади

Говорећи о иницијативи да новоизграђена школа у Ади буде централна, а не подручна, градоначелник је казао да нису тачне информације да ће тиме неко остати без радног мјеста.

- Долази нова школа, нова радна мјеста, нова управа када је ријеч о централној школи. Одлуком СНСД неће да омогуће дјеци да имају централну школу у насељу Ада, ја то не могу да разумијем. Не желе да то буде централана школа, него подручна. А сви су јединствени да то буде централна школа, и из ресорног министарства и Републике Србије, који су дали новац да градимо школу. Једноставно, Ади треба централна школа, као што треба и Паприковцу. Разговарамо и о томе да предсједник Србије буде на отварању школе крајем августа – навео је он и додао да школа у Ади треба да носи назив Косово и Метохија.

Овом приликом, градоначелник је најавио да ће наредне седмице да преда и иницијативу да се одржи нова редовна сједница Скупштине Града и то крајем овог или почетком наредног мјесеца.

О изградњи Централног спомен-обиљежја

Говорећи о иницијативи за измјештање Централног спомен-обиљежја са локације тзв. Крашовог паркинга, градоначелник је казао да је то једна од најкатастрофалнијих иницијатива, која ће остати забиљежена у историји Републике Српске.

-Да је ова иницијатива потекла из неких других градова у БиХ, можда бих могао тражити разумијевање, али да је од Срба и да је потекла у тренутку када је почела изградња спомен-обиљежја то не могу да разумијем – истакао је градоначелник.

Напоменуо је да је изградња овог спомен-обиљежја почела ове године, на Видовдан.

- И сада, након мјесец и по неко се сјетио да крене у ову иницијативу за измијештањем. У јавном конкурсу и на 3Д приказима се види да ће бити уклесана златним словима имена 23.801 борца и биће као својеврсне фреске самог монумента – казао је градоначелник.

Како је рекао, од ступања на дужност градоначелника Бање Луке бави се овим питањем и да је сама локација спомен-обиљежја усаглашена са борцима, односно свим удружењима.

-За локацију код споменика бану Милосављевићу, која се сада помиње, нису ријешени компликовани имовинско-правни односи. Град је на тој лоакцији власник само једне четвртине, а на преосталом дијелу имате више власника. Иницијатива о промјени локације би значила још бар три године одуговлачења рјешавања овог питања, али и додатних значајних средстава – казао је градоначелник. Још једном је напоменуо да избор локације није списак жеља гдје ми то желимо.

- Имамо једину могућу локацију, а то је „Крашов” паркинг. Једна је од највидљивијих локација у центру Бање Луке, у чијој је близини Храм Христа Спаситеља, Музеј саврмене умјетности Републике Српске, споменик „12 беба”, зграда Градске управе – навео је он, додајући да изградњу споменика за сада финансира само Град Бања Лука, док Влада Републике Срспке не успије обезбиједити остатак средстава за ову највећу националну причу.

Додао је да је до сада у градњу, Бања Лука већ уложила милион КМ, те да је планирано да за Видовдан наредне године буде завршено ово спомен-обиљежје.

- Овај пројекат нема грешке и позивам доктора да стави тачку на ту тему и да будемо јединствени у ономе што се зове изградња Централног спомен-обиљежја. Од промјене локације и обуставе изградње, нема ништа. За мене је то завршена прича – закључио је градоначелник.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана