Станивуковић: Јавни превоз јефтинији до 40 одсто, уручени ваучери за бесплатни прикључак на водовод

ГС
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Јавни превоз за све кориснике могао би појефтинити до 40 одсто, рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

План је да, како каже, појефтини јавни превоз за све кориснике, а то значи да ће сви пензионери имати бесплатан превоз, радници, средњошколци и основци, повољнију цијену карата, а би била јефтинија и појединачна карта, док би мјесечне карте биле заједничке за све превознике.

"На тај начин ће грађани имати свијест да је јавни превоз јефтинији, те ће се повећати кориштење јавног превоза. Свагдје у свијету је тако. У сваком другом граду без пет до десет евра не можете прићи граду аутом и паркирати га. Идеја је да ако грађани желе у центар града, нека сједну у аутобус. Ми хоћемо да 30 одсто бањалучана користи јавни превоз, јер тренутно само 7,5 одсто грађана користи овај вид превоза, што је срамно", казао је Станивуковић и додао да је ово стратешко опредјељење, те да наша саобраћајна култура није добра.

"Ми радимо у центру града пјешачке зоне, и пјешак ће имати првенство, па онда бициклисти и тротинети", објаснио је он и најавио да ће град да гради двије јавне гараже код Паскулине циглане и Зенита.

"То ће бити најближе гдје можете паркирати ауте у центру Бањалуке, тако раде сви градови у свијету", истакао је Станивуковић, те додао да неће мијењати цијену паркинга за станаре, али да ће редефинисати одлуку уколико неко живи у првој или другој градској зони.

"Неко ко дође до центра града на сат времена, мора да зна шта то значи. Ако му је цијена паркинга много, постоји бицикл и јавни превоз, који ће бити приступачнији", нагласио је Станивуковић, те додаје да је циљ дестимулисати одлазак и паркирање аутомобила у центру града.

"Притишћемо превознике да купе нове аутобусе, да се грађани не возе шклопоцијама", рекао је он, те додао да поскупљење паркинга није удар на џепове грађана јер ће имати јефтинију варијанту, а то је коришћење јавног превоза који ће бити далеко јефтиније.

Додао је да се не мијењају цијене него зоне, те да није потребно да ова одлука чека сједницу Скупштине града Бањалуке.

Станивуковић је уручио данас грађанима Бањалуке ваучере за бесплатне прикључке на водовод и канализацију, те рјешења за бесплатну легализацију објеката.

Станивуковић је изразио задовољство што су створени услови да се ријеше вишедеценијски проблеми грађана Бањалуке.

"О бесплатној легализацији се прича више деценија, али се тек сада помјерамо са мјеста. Око 2.000 породица ће добити кров над главом легално, те уштедјети 8.000, 12.000 или 15.000 КМ", рекао је Станивуковић новинарима.

Начелник градског Одјељења за просторно уређење Вук Вишекруна истакао је да је након мање од годину дана, откако је у примјени нови закон о легализацији, ово одјељење урадило више од 2.000 рјешења о бесплатној легализацији објеката.

"Пристижу и нови захтјеви, те појачавамо темпо јер нам је план да у наредне двије или три године овај посао приведемо крају", рекао је Вишекруна.

Директор предузећа "Водовод" Предраг Дудуковић навео је да је у протеклих неколико мјесеци ово предузеће извело више од 150 бесплатних прикључака.

"У наредном периоду ћемо интензивирати активности на овом послу, како бисмо што прије ријешили ове проблеме", рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана