Станивуковић: Имамо хиљаде плацева за младе брачне парове, потребно 16 руку у Скупштини

Катарина Шапоња
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА - Градоначелник Драшко Станивуковић позвао је све одборнике појединачно да потпишу захтјев за усвајање одлуке о бесплатној додјели плацева за младе брачне парове.

Према његовим ријечима, у наредних пет дана тражиће од сваког одборника појединачно да потпише да ли је за ову одлуку.

- Бањалука би била први град који дијели плацеве на овај начин, уз бесплатне грађевинске дозволе, пројекат за кућу, прикључке за воду и каналазацију то би било 50.000 КМ директне финансијске подршке једној породици – казао је Станивуковић.

Како истиче, према подацима републичких установа годишње 600 породица напусти Републику Српску, те упитао ко у таквим трендовима може да одбије ову одлуку којом би задржали људе на овим просторима.

 - Позивам све младе брачне парове до 35 година да се јаве у канцеларију број 22 и искажу интересовање за додјелу плаца како би се и на тај начин извршио позитивни притисак на Скупштину – навео је градоначелник.

Казао је и да је неопходно да се одржавају редовне сједнице Скупштине Града, јер многа животна питања чекају, попут бесплатних плацева за младе брачне парове и рјешење водоснабдијевања са система „Туњице 1 и 2“.

- Свједоци смо да имамо више ванредних него редовних сједница, те када дођемо у ситуацију да имамо редовну сједницу, све тачке скину и остане само пар њих – рекао је Станивуковић.

Када је ријеч о бесплатним плацевима, истиче да је урађено све што је до градске администрације, те да је сада потребно 16 одборника који ће да усвоје ову одлуку.

– Да нема политичке освете, данас бисмо могли рећи да Бањалука као први град има бесплатне плацеве за младе брачне парове. Припремили смо хиљаду плацева, урађена је парцелација, припремљен јавни позив али од априла све то чека Скупштину да донесе једну такву одлуку – навео је градоначелник.

Овом приликом, позвао је и на усвајање одлуке о рјешењу питања водоснабдијевања са резервоара „Туњице један и два".

- Треба нам десет милиона марака како бисмо проширили овај систем који раније није добро урађен. Вратили смо 25 милиона КМ и имамо капацитета да реализујемо ову одлуку – казао је градоначелник.

Најавио је да уколико руководство Скупштине Града не закаже сједницу, он ће то учинити у складу са Пословником – и то у наредних неколико дана.

Одборник у Скупштини Града, Драган Милановић, који је данас потписао захтјев за доношење одлуке о бесплатним плацевима, казао је да и овом приликом указује на неопходност одржавања редовних сједница Скупштине Града.

- Ове године имали смо само три редовне сједнице, а у периоду од 30. новембра свега четири, што је недовољно јер бројна важна питања за грађане Бањалуке и даље остају неријешена – истакао је Милановић.

Према његовим ријечима, свједоци смо да је на протеклој сјединици 86 тачака скинуто, односно да је прекршен Пословник и није им дозвољено да се изјасне о предложеним тачкама дневног реда – казао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана