Станивуковић и Илић договорили да шеста сједница буде одржана у понедјељак: Вријеме је да се “спусти лопта”

Тамара Бубњевић
Станивуковић и Илић договорили да шеста сједница буде одржана у понедјељак: Вријеме је да се “спусти лопта”

БАЊАЛУКА - Шеста сједница Скупштине града, која је првобитно била заказана за 21. септембар, па отказана, није одржана ни јуче због недостатка кворума. Одборници скупштинске већине нису дошли на заказани наставак засједања, како су и најавили у понедјељак.

Предсједник Скупштине града Младен Илић одгодио је сједницу, а на конференцији за новинаре рекао је да је на састанку са градоначелником Драшком Станивуковићем договорен наставак ове сједнице у понедјељак, 11. октобра.

- Мислим да је састанак почетак и континуитет радних састанака између скупштинске већине и градоначелника, свјесни да једна страна без ове друге не може направити ништа у интересу грађана - казао је Илић.

Он је до краја седмице најавио састанак свих политичких партија које учествују у раду Скупштине.

- Сигуран сам да је ово једини начин комуникације. Имали смо прилику да видимо свакакве изјаве са свих страна и вријеме је да “спустимо лопту” и пронађемо заједнички језик - рекао је Илић.

Додао је да ће сједница у понедјељак трајати колико год буде било потребно, те да се нада довољном броју одборника у скупштинским клупама.

Станивуковић је казао да је одржао састанак са Илићем имајући у виду важност одржавања сједнице, јер би њеним даљим пролонгирањем касниле наредне сједнице и тако би остало спорно добијање буџета до децембра.

- Схватам колико је важан овај ребаланс буџета јер је за 23 милиона КМ већи буџетски оквир. Нашли смо једну врсту компромисног рјешења и путању којом треба да се крећемо - изјавио је Станивуковић.

Додао је да је његов захтјев био да сједница буде одржана одмах у понедјељак и да се ради док год се не заврши, те да је Илић то прихватио.

- Наредне седмице имаћемо завршене све важне тачке, што значи да ћемо ухватити посљедњи ритам рада ако хоћемо да имамо приједлог ребаланса буџета, али и приједлог буџета за наредну годину - поручио је Станивуковић. Објаснио је да је на састанку са Илићем било ријечи и о предложеној емисији обвезница од шест милиона КМ за капиталне инфраструктурне пројекте, те да се са скупштинском већином може разговарати о приједлозима пројеката који су у најбољем интересу грађана.

Одборник Покрета “Бањалука зове” Саша Лазић Медо казао је да се све у вези са сједницама Скупштине града претворило у циркус.

- Превише смо се заиграли политике. Да сам на мјесту грађана, не бих био толико толерантан - рекао је Лазић.

 Амандмани

Драшко Станивуковић је истакао да је током састанка са Младеном Илићем разговарао и о амандманима на буџет које је раније уложила скупштинска већина.

- Током октобра требало би да буде познат и став Уставног суда Републике Српске поводом амандмана, који ћемо поштовати и једни и други. Свако има право да предлаже и улаже амандмане, од којих смо један дио сматрали добрим, попут подршке породиљама, за коју никада ниско рекли да неће бити испоштована - казао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана