Станивуковић: Данас ће сви добити воду

ГС
Станивуковић: Данас ће сви добити воду

БАЊАЛУКА -Тренутно стање са водоснабијевањем требамо да поправимо и свјесни смо тога. Данас ће сви добити воду.,

Казао је ово за РТРС градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић напомињући да многа мјеста, односно мјесне заједнице, које до прије неколико година нису имали воду – данас то више није проблем.

-У многим мјесним заједицама, гдје раније нисмо имали воду успјели смо да ријешимо тај проблем – од Бронзаног Мајдан, Лолића, Бистирце, Рацуна, Понира, Јагара – то су мјеста која деценијама нису имала воду и ми смо успјели да ријешимо тај проблем. Морам да кажем да нам је један од приоритета рјешавање изазова који имамо са системом „Туњице 1 и 2“, јер као што сам раније објашњавао, имамо један промјер цијеви који није просто довољан да обезбиједи воду за та мјеста, а који је урађен пројектом прије 12 година. Дакле, ми морамо промјер цијеви фи 400 да проширимо на фи 700 – казао је градоначелник.

Нагласио је и то како је важно рећи да у овом тренутку се држи важан систем да свако мјесто у року од 24 часа буде обезбијеђено водом.

-Пискавица је посљедња у систему „Туњице 1 и 2“. Када је систем без воде 12 сати то значи да се створе ваздушни чепови и сваки морате посебно да отчепите. Нажалост, ови људи имају тај проблем 12 година. Примјера ради, ми из Врбаса узимамо три хиљаде и 200 кубика воде у највећим врућинама. Ипак, ова ситуација је другачија због врућина, те смо у протеклих осам дана узимали 3.750 кубика воде на један сат. То је рекорд у тропским температурама – рекао је он.

Станивуковић је нагласио и то да је ова градска администрација у водоводну мрежу уложила 35 милиона КМ.

-Данас, Бронзани Мајдан, који у пријашња времена воду није имао у мају мјесецу, данас на 43 степена немамо ниједан прозив. То значи да људи имају воду. Додатно, милион и по милиона КМ уложили смо у Доња Кола, мјесну заједницу која такође на температури од 24 степена није имали воду. Са друге стране, Рацуне раније нису имале воду, Јагаре 1 и 2 нису имале водоводни систем, а камоли воду. Тренутно се изводе радови на који ће ријешити проблем водоснабдијевања на Пониру, те за висиснке зоне Старчевице, Дебељака. Додатно, ријешили смо Стричиће и Павиће, а подсјећам да се изводе и радови на водоводном систему „Бањице“ – казао је он.

Ипак, поручио је и то како од „Туњица 1 и 2“ – ова градска администрација неће одустати, упркос томе што скупштинска већина о рјешавању овог проблема на јучерашњој сједници није хтјела ни расправљати.

-Прије 12 година, када је рађен овај резервоар,  документацијом је тада предвиђено да промјер цијеви мора да буде фи 700, како би сва поткозарска села имала воду. Ипак, урађен је промјер цијеви фи 400, а знамо да се насеља шире, баш као и пословне зоне. Да ли треба да се вратимо у период од прије 12 године и питамо зашто није урађено по пројекту – рекао је он.

Казао је и да је у протекле три године урађено више од 220 километара водоводне мреже, те је поручио да Град у сарадњи са предузећем „Водовод „настоји да дође до сваког домаћинства.

-Треба да поправимо ситуацију што се тиче водоснабдијевања и данас ће сви добити воду, изјавио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Станивуковић је поручио да је сљедећи важан посао и приоритет - водовод Туњице 1 и 2.

- Важно је рећи да у овом тренутку држимо важан систем да свако мјесто у року од 24 часа обезбиједимо водом. Пискавица је посљедња у систему. Када је систем без воде 12 сати то значи да се створе ваздушни чепови и сваки морате посебно да отчепите - објаснио је Станивуковић.

Станивуковић је нагласио да се у протеклих осам дана узима 3.750 кубика воде на један сат.

- То је рекорд у овим торпским температурама. Овакву ситуацију никад нисмо имали. Ми смо уложили 35.000 КМ у водоводну мрежу. Бронзани Мајдан 3. маја није имао воду. Данас немамо ниједан позив из Бронзаног Мајдана зато што људи тамо имају воду. Доња Кола 7. маја нису имала воду, Рацуне никад нису имале воду, ми смо урадили систем - рекао је Станивуковић.

Станивуковић је поручио да Град у сарадњи са предузећем Водовод настоји да дође до сваког домаћинства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана