Станивуковић: Циљ мјера да се смањи ширење заразе

Срна
Станивуковић: Циљ мјера да се смањи ширење заразе

БАЊАЛУКА - Командант бањалчуког Градског штаба за ванредне ситуације Драшко Станивуковић изјавио је да се Штаб трудио да мјере које је донио на данашњој сједници утичу на смањење ширења заразе ковид 19 и да се грађани додатно освијесте, а да не угрозе привредни амбијент.

Он је у јавном онлајн обраћању оцијенио епидемиолошку ситуацију у Бањалуци као неповољну, са тенденцијом даљег погоршавања, те подсјетио да је у граду у посљедњих пет дана било 597 заражених.

“Специфичност ове ситуације у односу на октобар и новембар јесте мањи број заражених, али већи број хоспитализованих са погоршаном клиничком сликом”, рекао је Станивуковић и додао да је сједница трајала дуже од три часа.

Станивуковић, који је и градоначелник Бањалуке, истакао је да су чаланови Штаба трудили да донесу такве мјере да оне што мање утичу на привреду и да у том погледу град функционише у пуном капацитету.

“Мјере које су донесене иду у том правцу, а опет очекујемо да ће имати позитивног ефекта на смањивање броја заражених”, рекао је Станивуковић.

Говорећи о закључку да се обавезују грађани да на отвореном и у затвореном простору обавезно носе заштитну маску, он је истакао да је то једна врста опомене грађанима у каквој се ситуацији налазе и треба да допринесе да се они освијесте, али ће то и да смањи могућност заразе.

Станивуковић је рекао да је у тржним центрима био видљив повећан број манифестација и славља које се организују, због чега сада више не важи ни мјера окупљања до 50 људи, него је то потпуно забрањено.

Он је истакао да ће и даље бити организовани културни догађаји, на којима је видљиво да се људи придржавају прописаних мјера и држе дистанцу.

Одлучено је да тржни центри у Бањалуци требају да истакну колико особа смије истовремено боравити, те да се контролише улазак и излазак.

“Сви тржни центри треба да истакну број особа које ће бити унутра, те да се обезбиједе четири метра квадратна за једно лице, а ова мјера се односи и на пијаце”, рекао је Станивуковић и додао да је наређена дезинфекција јавних површина.

Он истиче да су директори школа обавезани да достављају свакодневне извјештаје о епидемиолошкој ситуацији, те ће се на на основу епидемиолошке ситуације размотрити начин рада школа и угоститељских објеката.

Станивуковић је рекао да ће Градски штаб упутити иницијативу Кризном штабу Републике Српске да се уведе обавезан пи-си-ар тест за оне који желе ући у овај ентитет, али и БиХ, осим грађана Србије.

“Када грађани Републике Српске иду у Хрватску морају бити здрави. Зашто и неки други грађани не би морали имати исти принцип када долазе у Републику Српску и Бањалуку”, каже Станивуковић.

У сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Станивуковић је најавио да ће размотрити мјеру обустављања наставе у основним школама од петог до деветог разреда уколико се лоша епидемиолошка ситуација настави.

Градоначелник је наредну сједницу Градског штаба најавио за сриједу или четвртак, 17. или 18. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана