Станивуковић: Бањалука град који припада свима, развија се и напредује

СРНА
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА- Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је данас да је Бањалука православни српски град, али истовремено град који припада сваком човјеку, те је град који расте, развија се и напредује.

"Бањалука поносно дочекује своју крсну славу и славу Саборног храма Христа Спаситеља. Данас, уз свету литурију, молитву, свету литију, а вечерас од 19.00 часова уз богату трпезу обиљежавамо Спасовдан, празник када славимо побједу доброг над лошим", рекао је Станивуковић новинарима.

Честитајући Бањалучанима празник, Станивуковић је честитао крсну славу и граду Београду.

"Да нам Бог да да на многа љета дочекујемо крсну славу, јер сам сигуран да, док год нам свијећа гори, док год заједно ломимо славски колач и узимамо жито, вјерујем у будућност наше Бањалуке, Републике Српске и нашег народа", истакао је Станивуковић.

Обиљежавање Спасовдана јутрос је почело Светом архијерејском литургијом, коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит бањалучки Јефрем, који је потом освештао славско жито и обављен је обред ломљења славског колача у којем је учествовао предсједник Српске Милорад Додик.

Након литургије уприличена је Спасовданска литија поводом обиљежавања крсне славе Бањалуке и Саборног храма Христа Спаситеља, у којој је поред бројних вјерника, учествовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и руководство Града Бањалука.

Обиљежавање славе града биће настављено и у вечерњим часовима, гдје ће од 19.00 часова бити приређен посебан програм под називом "Спасовданско вече - слава кроз традицију".

У 19.00 часова у порти Храма Христа Спаситеља биће одржана ревија под називом "Умјетност плавих нити" у организацији Удружења жена "Дуга", а од 19.30 часова биће приређен посебан програм под називом "Спасовданско вече – слава кроз традицију".

Имајући у виду да је слава вјековна традиција српског народа, а да су Бањалучани надалеко познати као добри домаћини, током вечери ће бити проглашени и побједници у прављењу најбоље славске погаче и домаће ракије.

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно – Град Бања Лука и Српска православна црква – Парохија бањалучка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана