Станивуковић Бањалучанима уручио прве бесплатне грађевинске дозволе

Јасмина Салопек
Станивуковић Бањалучанима уручио прве бесплатне грађевинске дозволе

БАЊАЛУКА - Велики изазов са којим се бањалучка градска администрација суочавала напокон је угледао свјетло дана, те је 15 грађана Бањалуке добило је субвенцију за трошкове уређења градског грађевинског земљишта и ренте за индивидуалне стамбене објекте.

Поручио је градоначелник највећег града Српске Драшко Станивуковић који је данас уручио прве уговоре за ове субвенције. 

Напоменуо је да право на субвенцију остварује власник односно инвеститор за индивидуални стамбени објекат чија је бруто грађевинска површина до 200 метара квадратних, те да је ово још један сан који је за наше суграђане постао реалност.

- Дуго смо најављивали, имали смо великих изазова са којима смо се суочавали, али то је тако када човјек ради нешто велико, нешто крупно - рекао је Станивуковић. 

Ипак, како је рекао, још један сан је постао реалност у нашем граду. 

- Тај сан значи да сви ови људи, који су данас овдје, су добили бесплатне грађевинске дозволе, да граде куће са бесплатном грађевинском дозволом. Чим даље радови на њиховој кући буду напредовали, сви они ће добити и бесплатан прикључак на водоводну и канализациону мрежу. Ови људи су данас од свог града добили пет, десет до 15 хиљада КМ - појаснио је он и додао да је Бањалука вратила укупно 77 хиљада КМ својим суграђанима.
За тај новац, како је појаснио Станивуковић,који су уштедили добијањем бесплатне грађевинске дозволе, људи могу да излију темељну плочу, да купе столарију и слично.

- Ово је животна политика и поносан сам на ово. До сада је, са друге стране, око три хиљаде наших суграђана бесплатно легализовало своје куће, а данас наши суграђани своје куће граде са бесплатном грађевинском дозволом. Ови људи су остварили то право, они су свједоци, али и  мотивација свима који не вјерују да све ово могу да остваре. Морам да кажем да очекујемо да ћемо до краја године реализовати политику бесплатних плацева, чекамо одлуку Народне скупштине Републике Српске. Поносан сам на ове разултате, задовољан сам и доказали смо да политика у суштини може бити стварно рјешавање животних проблема – истакао је он.
Једна од суграђанки, која је добила рјешење за бесплатну грађевинску дозволу, Данијела Мандић, поручила је како је ово велики подстрек за њу и њену породицу.

- Рођена сам и одрасла у овом граду, не планирам да идем из њега. Захваљујући нашем градоначелнику надам се да ће и моји дјечаци од 14 и 16 година да виде бољу будућност овдје и да не иду одавде. Доста дуго сам чекала ову грађевинску дозволу. У финансијском смислу, када „навлачимо“ сваку марку ово је немјерљиво, Правим кућу својим дјечацима и ова уштеда ће да покрије столарију на мојој кући. Уз све то имамо и друге бесплатне мјере, попут бесплатних прикључака за воду и канализацију и слично – казала је она.

Наиме, субвенција се утврђује у висини укупне вриједности обрачунатих трошкова уређења грађевинског земљишта и ренте, у рјешењу Одјељења за комуналне послове.

За индивидуални објекат, до 200 метара квадратних бруто грађевинске површине, оквирни трошкови, односно уштеда би била од 7.000 КМ до 40.000 КМ, у зависности од зоне у којој се планира градити објекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана