Станивуковић: Ако се одборници одлуче за проширен буџетски оквир онда срећна нова

Г.С.
Станивуковић: Ако се одборници одлуче за проширен буџетски оквир онда срећна нова

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић за портал Srpskacafe рекао је да се гради нова Бањалука, те да се очекује много промјена у инфраструктури, између осталог да ће и насеље Чесма након 10 година добити мост. Осврнуо се и на буџет града поводом којег није оптимистичан.

1. Након низа обављених консултација, са представницима политичких партија, чему смо ближи, ребалансу са кредитом, или без кредита? Нацрту буџета за идућу годину или привременом финансирању?

– Шта одлуче одборници, али наравно морају бити свјесни добрих и лоших ствари. То значи, ако нема проширења буџетског оквира, то значи да ће буџет бити мањи, и недостајеће тих шест милиона, то значи да ћемо некоме пливати. То значи да Дом здравља не може завршити календарску годину, ја нисам за тај сценарио. Значи да не можемо до краја године да платимо струју коју град Бањалука има. Ко је крив за то? Па, живот и околност…Ми размијемо да је дошла инфлација послије короне, цијене горива су кренуле дивљати, и шта сад ја да кажем превозницима, нећемо дати више пара за субвенције. Свака локална општина, у Бањалуци град, су посезали за краткорочним кредитом сваке године, нису имали потребу за тиме јер има тих непредвиђених околности. Имали смо ситуацију да двије хиљаде дјеце користи привате вртиће, па их ми суфинасирамо, а сада је тај број 2. 400. За нас је то добро јер је већи број људи који користе политике града. Нама је циљ што већи број грађана јер то радимо због људи. Е сада ако се одборници одлуче на ребаланс са кредитом то значи да ћемо имати средства да све свима измиримо, срећна Нова, хајде да будемо што успјешнији наредне године.  То је један сценарио, други, да одборници кажу ми то нећемо. Мени је жао, али тада долазе у проблеме радници Дома здравља, Центра за предшколско васпитање, корисници услуга Центра за социјални рад и подстицајних средстава Центра за развој пољопривреде и села – истакао је Станивуковић

2. Један од највећих инфраструктурних пројеката је сигурно нови режим саобраћаја у центру града. Јесте ли на крају, сада задовољни, како све функционише?

– Јесмо задовољни. Било је изазовно проћи сво то нестрпљење преко ноћи, то је захтијевало вријеме, па су се кроз то вријеме стварали притисци на саобраћај, и један дио града је био затврорен што значи да су друге саобраћајнице биле преоптрећене, али данас, када погледате на крају то је много боље. Ми имамо овдје један изазов што имамо пет стотина аутомобила на хиљаду становника, што значи да је број аутомобила у Бањалуци у црвеном аларму. Стога смо опредјељени да већ од наредне године радимо на повољнијем јавном превозу. Од наредне године све мјесечне карте у јавном градском превозу биће 25% јефтиније, уводимо електричне бицикле након електричних тротинета, правимо нове бициклистичке стазе, паркинг који је скупљи с намјером да што мање људи аутомобилима иде у центар града, а да што више иде аутобусом, тротинетом, бициклом, додао је градоначелник. Наравно радићемо пуно и идуће године, на саобраћајној инфраструктури: ради се управо нова кружна раскрсница код Јеврејског културног центра, па код Ауди сервиса биће кружна раскрсница, па код пекаре "Бакал" у Росуљама, код сиве пасареле на Петрићевцу, пут кроз Куљане, Суботичка улица, пут кроз Дебељаке, кроз Пријечане настављамо даље, значи очекује нас још пуно промјена већ наредне године.

3. Да ли ће бити продужена саобраћајница Петра Великог у Чесми?

– Рекао сам људима дајте оно што вас све спаја, и једногласно су рекли мост. Једном када је мост постао реалност и када је то већ реализовано хоће даље. Али, ми морамо свим људима да дамо једнако. Не би било коректно да у једном насељу не урадимо ништа, а да у другом урадимо и мост и пут у истом тренутку. Наш приоритет је у био мост Чесми, он је постао реалност, и оно што је важно рећи је да смо почели са рјешавањем имовинско – правних односа за пут и то је завршена прича – додао је Станивуковић, наглашавајући да је у досадашњи састанцима са Владом Републике Српске договарано да Град ријеши имовинско правне односе и пројектну документацију а да средства за градњу пута издвоји управо Влада Републике Српске.

4. На неколико локалитета ради се на изградњи водоводне мреже, пуно се, нема говора, радило и у овој години, но грађане занима када би воду коначно требале добити Рацуне, Понир и насеље Поток?

 

– Завршили смо Бронзани Мајдан, систем се отвара до краја године, тестира се. Све су то милиониски пројекти, Славићка, негдје, фебруар или март. Доња Кола смо завршили, Јагаре, такође смо провели крају у дијелу Шарговца, Драгочаја. Почели смо Понир један огроман пројекат који је значајан не само због Понира већ и због висинских зона Старчевице и Дебељака. Наредне године у љето је реално да то завршимо, а пројекат је вриједан преко два милиона марака. Имамо ту одличног извођача, компанију Хидрокоп која нам је дала гаранцију да ће бити завршено пуно прије рока. Крај Радова у Рацунама очекујемо на љето, тако да закључно са крајем 2024. би сва бањалучка села би коначно требала добити воду рекао је градоначелник, најавивши да би у другом мандату фокус требао бити на изградњи канализационе мреже.

5. Један од највећих пројеката реализованих у години на измаку јесте школа у Ади, која је изграђена уз огромну подршку државе Србије. Мјештане Аде занима, хоће ли се овај пројекат наставити градњом спортске сале?

 

–Задовољан сам, зато што је моја највећа животна жеља била да оставим нешто иза себе. Већ сада могу рећи да нисам живио џаба, да је ипак у једном доста кратком временском периоду доста тога остало иза нас.   Само податак који говори да смо за три године успјели да оставимо једну  школу, значајну школу у насељу које је ново, школу "Косово и Метохија" и која је урађена по свјетским стандардима довољно говори. Јер, ми за 22 године у Бањалуци нисмо добили нити једну нову школу.  Ми смо при крају почетка изградње школе на Паприковцу, а потпуно смо завршили школу у Ади. Радићемо и спортску салу. Што се тиче спортских терена, рећи ћу да смо ове године обновили сва култна спортска игралишта у граду, а  правићемо и Прву спортску гимназију у Бањалуци, казао је градоначелник

6 Оно што је обиљежило протекли период јесу политике према одређеним групама становништва: бесплатне књиге, прикључци за воду, грађевинске дозволе, аутобуске карте… Грађане занима да ли ће се ове политике наставити и у наредној години?

-Ми смо до сада 50 милиона вратили нашим људима. То је буџетски новац и ми смо одлучили да за наше људе, нашој дјеци дамо књиге, сада се родитељи не брину у августу за књиге, и то ће се наставити рекао је Станивуковић. Даље суфинансирамо вртиће, даље јавни превоз биће бесплатан за све пензионере и породице са 4 и више дјеце, затим бесплатне грађевиснке дозволе, прикључци за воду и канализацију… Значи овако, роди ти се дијете, Град одмах помогне са 500 КМ, ако је треће 1000, ако је четврто 2000 КМ, дијете оде у вртић ми помогнемо субвенцијом, без обзира да ли се ради о јавном или приватном вртићу, дијете послиеј оде у школу, ми кажемо ево бесплатне књиге, дијете заврши средњу школу, ми кажемо ево бесплатна матура, ако буде најбоље, добија од Града стипендије, у међувремену одсрате, па каже хоћу да правим кућу, па ми кажемо ево за младе брачне парове бесплатан плац, па ако прави кућу, ево грађевинска дозвола, па бесплатан прикључак за воду и канализацију, па пројекат, и на крају када одете пензију, ми кажемо Бањалука вас воли, теже се крећете, старији сте, и ми кажемо ево бесплатан превоз. Затварамо један круг, апсолутно. Бањалука је породица, рекао је градоначелник. 

Станивуковић је гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА ТВ најавио  да Бањалука идуће године добија ћирилични парк, парк књиге, највећи градски парк са језером код Делта планета, парк посвећен Твртку И Котроманићу, Видиковац на Бањ брду, Култуни центар кућу Милановића,  позвавши уједно Бањалучане да заједно прославимо предстојеће празнике уз Жељка Самарџића и концерт Лепе Брене пожељевши свима пуно здравља и среће у новој години. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана