Станић: Одобрити средства за израду шумско-привредне основе за шуме у приватној својини

ГС
Станић: Одобрити средства за израду шумско-привредне основе за шуме у приватној својини

БАЊAЛУКA - У буџету Одјељења за привреду нису планирана средства за израду шумско-привредне основе за шуме у приватној својини Града Бањалуке. Молим градоначелника да се у приједлог Нацрта буџета уврсте и иницијална средства за његову израду и изабере извођач радова.

Рекао је ово одборник Социјалистичке партије у Скупштини града Бањалука Велибор Станић коментаришући на данашњој сједници, образложивши зашто је неопходно обратити пажњу на поменуту ставку.

"Ријеч је о планском документу који израђује Град уз сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и доноси се на период од 10 година. Важећа шумско-привредна основа за шуме у приватној својини је истекла са 31. децембром прошле године", рекао је Станић.

Он је подсјетио да је почетком децембра 2020. године лед направио велике штете у приватним шумама на подручју мјесних заједница Бронзани Мајдан, Мелина, Борковићи, Перван и другим.

"Шумско-привредна основа се ради из средстава које шумско газдинство од урађених стручно-техничких услуга уплаћује на рачун буџета Града и то су искључиво намјенска средства за ове ствари. Замолио сам начелницу Одјељења за финансије Божану Шљивар да се иницијална средства за ову израду планирају у буџету Града у износу од минимално 50.000 КМ за ову годину, с тим да израда овог планског документа кошта отприлике за 17.000 хектара 170.000 КМ плус ПДВ", истакао је Станић.

Он је додао да се не морају сва средства планирати за ову годину те да се дио може оставити и за сљедећу.

"Али тај документ морамо донијети заједно са Министарством ове године како би Министарство дало сагласност и да би се људима омогућило да ту штету коју су претрпили санирају. Понављам, ријеч је о огромним штетама, лежи десетине кубних метара шуме, то морамо да завршимо", закључио је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана