Станић: Добили смо значајна међународна средства за развојну агенду

ГС
Станић: Добили смо значајна међународна средства за развојну агенду

БАЊАЛУКА - Драго ми је да могу са задовољством обавијестити јавност о недавном успјеху Градске развојне агенције Бањалука (ЦИДЕА) у прибављању значајних средстава из међународних фондова за нашу развојну агенду, поручио је директор бањалучке Градске развојне агенције Невен Станић.

Он је нагласио да ови пројекти представљају кључне иницијативе за унапређење различитих сектора нашег друштва и пружају нам прилику да остваримо конкретне резултате у областима које су од виталног значаја за наш град и регију.

- У области унапрјеђења тржишта рада, завршили смо пројекат „Интеграција незапослених особа на тржиште рада уз помоћ ЛПЗ Бања Лука“, који је финансиран из Програма „ЕУ за опоравак“. Са буџетом од 337.464,06 КМ, овај пројекат нам је омогућио да пружимо подршку незапосленим особама и олакшамо њихову интеграцију на тржиште рада – објаснио је Станић.

Он је додао да је у сектору образовања, обезбјеђен пројекат „Јачање капацитета за практичну наставу у Јавној установи Техничка школа Бања Лука“ који је одобрен за финансирање из Регионалног фонда за изазове-РЦФ-КФW у износу од 560.000 евра.

Ова иницијатива ће трајати три године и има за циљ унапређење образовних капацитета и практичне наставе, што ће значајно допринети квалитету образовања у нашој заједници.

- У области туризма, поносни смо на пројекат „Зелена и мистична дунавска приповједачка рута - МИСТИЧНИ ДУНАВ“, који укључује 10 партнера из 9 земаља и 11 придружених партнера. Укупна вриједност пројекта је 1.979.634,48 €, а ЦИДЕА ће управљати активностима у вриједности од 150.615,00 €. Овај пројекат, финансиран из Интеррег регионалног програма за Дунавску регију, усмјерен је на развој иновативних и одрживих туристичких рута дуж Дунава. Коначно, у области зелене економије, пројекат „Унапрјеђење модернизације, зелених иновација и транзиције малих и средњих предузећа ка успјешној одрживости кроз транснационалне праксе и алате“ (ГРЕЕНСМЕС) има укупну вриједност од 1.570.283,00 €, док ће ЦИДЕА реализовати активности у износу од 175.540,00 €. Овај пројекат, који ће бити финансиран из ЕУ програма Интеррег ИПА АДРИОН, тренутно је у фази потписивања Грант уговора и очекујемо његову активацију у скорој будућности – објаснио је директор Градске развојне агенције Бањалука

Станић је закључио да су поменути пројекти доказ континуираног труда и посвећености у унапређењу наших локалних капацитета и економских сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана