Станари насеља Центар кроз умјетност и дружење до новог простора за игру

Јана Кезић
Станари насеља Центар кроз умјетност и дружење до новог простора за игру

БАЊАЛУКА - Фарбање ишараних зидова и сађење зеленила те постављање нових трибина и коша за баскет, само су неке од активности којима ће грађани и активисти уљепшати плато изнад атомског склоништа у бањалучком насељу Центар 1.

Станари улице Симе Шолаје, заједно с Удружењем независних стваралаца и активиста “Гето” и Центром за умјетност и урбанизам из Берлина организовали су манифестацију “Атомско дружење” у оквиру међународног пројекта “Соме цалл ус Балканс”, који је подржала Креативна Европа и Извршна агенција европске комисије за културу и образовање.

Весна Малешевић из Удружења “Гето” кажа да је “Атомско дружење” наставак пројекта који је почео прошле године.

- Циљ је да се искомбинују и уклопе умјетност и заједница, што значи да пројекат носи и социјалну димензију. Лани је у Бањалуци гостовало осам умјетника с Балкана, а ове године с нама су партнери из Берлина - казала је Малешевићева за “Глас Српске”.

Током три дана акције зацртали су да реализују многе идеје.

- Уредићемо околину атомског склоништа, окречићемо зидове, поставити трибине и кош, посадићемо ново зеленило, а најбитније је да радимо с комшијама који нам помажу у свему томе - рекла је Малешевићева. Идеја о уређењу атомског платоа, прича она, родила се прије више од десет година.

- На овој локацији радимо већ 12 година. Тадашња администрација града покушала је да направи паркинг од крова атомског склоништа и тада су дјеца зауставила багере. Након тога дошло је до пренамјене регулационих планова и договорена је изградња игралишта за дјецу на тој локацији - објаснила је Малешевићева.

Међутим, на тој локацији урађено је веома мало, а комшије сваке године с активистима или самостално организују активности попут ове. С обзиром да се атомско склониште, истиче Малешевићева, налази између зграда то је једино сигурно мјесто за дјечију игру.

- У самом центру града већином су све паркинзи и локали, те комерцијални садржаји па за дјецу ту више нема сигурног мјеста, као ни за одрасле гдје би могли да проводе своје слободно вријеме - рекла је Малешевићева.

Истакла је да су комшије задовољне те објаснила да сваки пут прије него што засучу рукаве имају састанке на којима разговарају о приоритетним потребама станара.

- Овај пут су нам указали да им је потребан кош и они су ти који покрећу активности - каже она, додајући да су задовољни са сарадњом са станарима, али и Министарством унутрашњих послова те позвала грађане да дођу и да им се придруже.

Једна од станара Весна Зарић каже да већ 13 година прижељкују да простор изнад атомског склоништа постане игралиште.

- Ово је један у низу пројеката који станари раде сами или с удружењима и веома је значајан јер тај простор користе и спортска друштва - казала је она.

Дружење

Весна Малешевић каже да су у оквиру овог пројекта организовали и дружење комшија, скејтера и графитера.

- Овај пут графитери неће радити зидове него импровизоване жардињере за дрвеће и то заједно с дјецом и родитељима, а осим тога придружиће нам се и скејтери, који ће свима да покажу како се користе те справе - рекла је Малешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана