Станара у улици Симе Матавуља 2 од аута не могу у зграду

Данијела Стоканић
Станара у улици Симе Матавуља 2 од аута не могу у зграду

Бањалука - Станари зграде у улици Симе Матавуља 2 годинама муку муче са несавјесним возачима који својим аутомобилима паркираним испред њихове зграде блокирају улаз. Због њих ниједан станар у инвалидским колцима не може у свој стан, а камоли ватрогасци или возило хитне помоћи.

Огорчени станари кажу да су се безброј пута жалили надлежним службама, те размишљају да, ако се овај проблем ускоро не ријеши, предузму радикалније мјере.

Предсједник Заједнице етажних власника Симе Матавуља 2 Мирко Стајчић рекао је да већ дуже вријеме од Одсјека за паркинге и гараже траже да испред зграде обиљеже паркинг мјеста.

- Од обиљежавања паркинг мјеста користи бисмо имали сви, јер би они наплаћивали паркинг, док би станари могли без проблема да прилазе до улаза у зграду. Овако се више не може! Више ни пјешке не могу прићи згради. Искрено, очајни смо и не знам више коме да се жалимо - категоричан је Стајчић.

Додао је да највећи проблем стварају појединци који дођу у оближње институције, па да би избјегли плаћање паркинга, возила остављају испред зграде, блокирајући прилаз станарима.

Станари причају да је прије неколико година један од  њих, због несавјесних возача који остављају аутомобиле испред зграда, умало остао без стана јер је избио пожар у његовом стану, а ватрогасци нису могли прићи згради.

Било је и станара који су због појединаца плаћали казну од 200 марака, само зато што су свој аутомобил оставили на тротоару, јер је пут до улаза у зграду био блокиран.

Шеф Одсјека за паркинге и гараже Бранимир Папић изјавио је да тренутно не постоји рјешење за проблем паркирања у улици Симе Матавуља.

- Град је немоћан јер не може да направи већи паркинг. Једноставно, нема простора у том насељу. Раније је била солуција да се паркинг направи иза зграде на зеленој површини, гдје је предвиђена гаража, али други становници насеља то нису дозволили - рекао је Папић.

Поред блокирања улаза, паркирани аутомобили блокирају прилазе и оближњим продавницама и другим радњама.

- Срамота је да нам купци не могу прићи. То је проблем који би Градска управа морала да ријеши. Ако није у могућности, онда најодговорнији у граду треба да ставе прст на чело и добро размисле о кадровској политици - рекла је једна од радница у тамошњој продавници која није жељела да се представи.

"Паук служба"

Из Градске управе истичу да Комунална полиција свакодневно обилази ово насеље фотографишући непрописно паркирана возила, након чега пишу казне несавјесним возачима. Поред њих, у овом насељу редовно интервенише и "Паук служба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана