Сталаже већ пуне ајваром и пекмезом

И. Пилиповић, Н. Бунић
Сталаже већ пуне ајваром и пекмезом

Бањалука - Иако је календарски још љето, јесењи плодови из вртова и воћњака за припрему зимнице су добро попунили тезге на пијацама. Домаћице већ припремају ајвар, киселе краставце и кувају пекмез па је повећана потражња паприка рога, патлиџана, бијелог лука и шљива.

На новој пијаци врви као у кошници. Домаћице поврће и воће купују на велико, односно на вреће, гајбе и картонске кутије.

- Већ сам направила прву туру од 20 килограма ајвара и планирам још. Направила сам и десет теглица пекмеза од шљива, али ми је то мало. Зима је обично дуга. Цијене су солидне и мислим да се исплати. Ништа љепше нема зими од домаћих ајвара, пекмеза, туршије… које сами спремамо. Волим црвене паприке роге и настојаћу касније, када дођу оне из Македоније, које су најбоље, да купим неколико десетина килограма, које печем па потом стављам у замрзивач - прича домаћица Невенка Шмитран из Лазарева.

Купци пажљиво пребирају по гајбама да би изабрали најбољу робу.

- Дошла сам по паприке роге за ајвар. Рана зимница је јефтинија, сигурно је да ће цијене бити више, па сада хоћу да ово искористим. Квалитет поврћа је веома добар, али куповину диктира висина кућног буџета. Додуше, ко је навикао да прави зимницу, он ће то увијек радити, они који нису, као и обично, наћи ће изговор - рекла је Мирјана Новаковић.

Купци су задовољни цијенама, а трговима је важно да продају робу.

- Намирнице за ајвар јефтиније су него претходних сезона. Очигледно је да је година била родна. Праву навалу купаца који припремају зимницу тек очекујемо. Продаја је за почетак одлична. Највише се траже паприке роге - рекао је продавац Милан Чичић.

Килограм паприка за ајвар кошта од 1 до 1,3 КМ, док је за патлиџан потребно издвојити 0,50 КМ. За бијели лук трговци траже седам КМ по килограму.

- Цијена карфиола је од 0,5 до 1,5 КМ, а црвени лу­к кошта марку. Краставци се могу купити за једну до двије КМ за килограм, зависно од врсте. За марку се може добити и килограм парадајза. Цијена плавих шљива за пекмез кошта у просјеку 0,9 КМ - рекао је један од продаваца.

Добра је и продаја коштуничавог воћа. Врећица љешника од три килограма кошта 15 КМ, а ораси се могу наћи по цијени од 13 КМ за килограм. Многи воле пекмез од шипка. Уз домаћу рецептуру, да би био направљен сласни намаз треба издвојити и три марке за килограм овог шумског плода.

Амбалажа

Тегле за зимницу од 720 милилитара са поклопцем у сету од осам комада могу се наћи по цијени од 3,5 КМ, док појединачна тегла без поклопца кошта 0,30 КМ. За десет комада поклопаца потребно је издвојити 1,35 КМ, док је за 200 гумица за тегле неопходно 1,45 КМ.

Цијене

- Паприка рога    1-1,3 КМ

- Патлиџан 0,50 КМ

- Парадајз     1 КМ

- Бијели лук         7 КМ

- Краставци         1-2 КМ

- Шљиве     0,9 КМ

- Шипак 3 КМ    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана