Стала изградња моста у Чесми

Игор Пилиповић
Стала изградња моста у Чесми

Бањалука - Изградња моста преко ријеке Врбање код "Инцела" обустављена је због захтјева извођача радова "Приједорпутева" да се коригује пројекат. Према његовом приједлогу, висина моста треба да буде подигнута за око 70 центиметара, што граду као инвеститору не одговара јер би у том случају дошло до повећања цијене радова.

- Предложили смо корекцију техничког рјешења у складу са висином вода забиљежених за вријеме поплава 2014. године. Пројекат моста рађен је 2012, а  пројектант тада није могао да зна колики ће ниво ријеке Врбање и вода бити двије године касније - рекао је директор "Приједорпутева" Раденко Црногорац.

Истиче да је извођач радова по закону дужан да укаже на пропусте у пројекту.

- Што се нас тиче, ми са радовима можемо наставити одмах сутра, али чекамо потврду инвеститора да ли се они слажу. До сада су подигнута сва четири стуба и уређен дио обалоутврде и припрема се плато за израду носача. Надам се да пробијања рока завршетка радова неће бити, једино ако неко не би цијели мјесец одлучивао о приједлогу - рекао је Црногорац.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, које заједно са градом учествује у реализацији пројекта, потврдили су да се захтјеви извођача односе на промјену оригиналног пројекта на основу којег је потписан уговор.

- Извођач није добио одобрење за своје захтјеве, али и даље инсистира на измјени пројекта. У току су преговори чији је завршетак неизвјестан. Једна од опција је и раскид уговора са извођачем. Зато не можемо дати прецизан одговор на питање да ли ће доћи до пробијања рока завршетка радова - рекли су у министарству.

Начелник Одјељења за стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић каже да не разумије зашто су радови обустављени.

- Изградња треба да се ради према пројектној документацији по којој је потписан уговор  са "Приједорпутевима" - рекао је Новаковић.

Потврдио је да је Јединица за имплементацију пројекта при ресорном министарству доставила приједлог са анализом фактора који могу утицати на измјену пројекта.

- Анализа није потпуна и тражићемо додатне параметре како бисмо утврдили да ли ће повећање висине моста довести до повећања цијене изградње, квалитета радова, будућих трошкова одржавања и пробијања рока за завршетак радова.  Тражимо став "Вода РС" да видимо да ли је то неопходно - казао је Новаковић.

Планирано улагање у изградњу моста је 1,7 милиона КМ.

Игра нерава

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић каже да је под сталним притиском грађана.

- Као да се неко игра нервима становника Чесме. Не знам како изаћи пред људе, објаснити им о чему се ради и смирити их - рекао је Маличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана