Стационарни радарски систем у Бањалуци почиње са радом

Срна
Foto: nezavisne.com

БАЊАЛУКА - Од сриједе, 1. септембра, на подручју Бањалуке требало би да почне са радом стационарни радарски систем који ће евидентирати прекршаје непрописне брзине и непоштовања забране пролаза на раскрсницама са семафорима, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП).

На подручју града са радом ће почети девет стационарних радара, и то у Крфској улици, затим улицама Младена Стојановића, Књаза Милоша и Пут српских бранилаца, те на магистралним путевима у Карановцу, Залужанима, Пиљагићима, Драгочају и Зеленом Виру.

У МУП-у наводе да стационарни радарски систем има могућност аутоматске детекције брзине, за сва возила у видном пољу, до 320 километара на час, у свим саобраћајним тракама које су у видном пољу радара, у доласку и одласку.

Поменути систем детектује непоштовање забране пролаза на семафорима, препознавање регистарских ознака за сва возила у доласку и одласку, надзор и снимање, те аутоматски пренос података и слично.

Из МУП-а подсјећају да су, у оквиру пројекта „Унапређење безбједности саобраћаја употребом радарских уређаја и примјеном савремених технологија за евидентирање прекршаја, пренос и обраду података о прекршајима“, набавили 100 стационарних радара и 10 пресретача.

У току је постављање и инсталирање стационарних радара на подручју цијеле Републике Српске, а у складу са анализом стања безбједности саобраћаја и извршеним процјенама дефинисана је расподјела и динамика инсталирања.

Према тој подсјели, на подручју Полицијске управе (ПУ) Бањалуке је 25 стационарних радара, ПУ Бијељина и ПУ Добој по 12, ПУ Приједор 10, ПУ Источно Сарајево девет, ПУ Зворник осам, ПУ Требиње седам, ПУ Фоча и ПУ Градишка по шест и ПУ Мркоњић Град пет стационарних радара.

Из МУП-а подсјећају да је неприлагођена и непрописна брзина најчешћа грешка код свих евидентираних саобраћајних незгода, а нарочито када су у питању саобраћајне незгоде са погинулим лицима.

Један од циљева МУП-а јесте мање погинулих лица у саобраћајним незгодама смањивањем процента возила која прекорачују прописану брзину и просјечне вриједности прекорачења, наводи се у саопштењу.

Све прекршаје који буду снимљени стационарним радарским системом од 1. септембра МУП ће обрађивати централизовано у Полицијској станици за обраду прекршаја која ће обавјештења о почињеном прекршају уз прекршајни налог достављати на кућну адресу власника возила.

Из МУП-а апелују на грађане да поштују постојеће саобраћајне прописе и да вожњу свог моторног возила прилагоде прописаним ограничењима брзине кретања и условима на путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана