Штаб за ванредне ситуације издао препоруке хотелијерима и угоститељима: Госте држати на растојању од два метра

Александар Стојановић
Штаб за ванредне ситуације издао препоруке хотелијерима и угоститељима: Госте држати на растојању од два метра

Штаб за ванредне ситуације града издао је јуче препоруке за поступање у хотелима и угоститељским објектима у вези са вирусом корона и актуелном епидемиолошком ситуацијом.

 

 

У свим објектима поменутог типа важно је спроводити и поштовати опште мјере спречавања преноса инфекција.

- Потребно је појачати дезинфекцију заједничких просторија, соба и санитарних чворова те често провјетравати просторије. Хотелијери и угоститељи требало би да обезбиједе потребне количине сапуна или гела за дезинфекцију руку и папирне убрусе - поручили су из штаба.

Како су истакли, ако запослени испољавају одређене симптоме респираторне болести, пожељно би било да носе заштитне маске те са гостима одржавају удаљеност од најмање два метра.

Што се тиче одржавања и чишћења просторија, у упутству стоји да би радници прије чишћења требало да ставе заштитне маске и рукавице и избјегавају додиривање лица и очију.

- Прије свега потребно је отворити све прозоре. Све радне површине треба опрати детерџентом, након тога испрати водом и на крају додати средство за дезинфекцију. А исти поступак је и у тоалетима. Након тога треба опрати крпе на 90 степени и на њих нанијети средство за дезинфекцију, а запослени треба да опере руке сапуном и водом - навели су у упутству и додали да је сав отпад пронађен у просторији потребно што прије одложити у канте за смеће.

Радницима хотела дате су препоруке за поступање са гостима код којих уоче симптоме болести, а као први корак је наведено да информација буде саопштена управи или директору хотела, који је дужан да обавијести надлежну епидемиолошку службу.

- Особи за коју се сумња да је заражена запослени треба да савјетују да не напушта собу. Треба да јој дају заштитну маску и папирне марамице, а ако је контакт са особом неопходан, најбоље да буде одређено једно лице које ће за то бити задужено. Опрему коју такво лице користи, након употребе, потребно је што прије одложити у пластичне кесе и бацити у канте за отпатке предвиђене за инфективни отпад - савјетују у упутству.

Собе у којим су боравила таква лице најбоље би било затворити на 72 часа, а након тога их дезинфиковати по корацима који су наведени и као превентивни.

Отказан колегијум

Због ситуације са вирусом корона колегијум Скупштине помјерен је за наредну седмицу, а за седам дана помјерена је и сједница Скупштине града, која је требало да буде одржана 25. марта.

- Због мјера које је увела Влада РС и актуелне ситуације одлучено је да ће сједница Скупштине града бити одржана највјероватније 1. априла, а из истог разлога помјерена је и сједница колегијума, која је требало да буде одржана сутра - поручили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана