Штаб за ванредне ситуације града Бањалука: Неће бити додатних мјера

ГС
Штаб за ванредне ситуације града Бањалука: Неће бити додатних мјера

БАЊАЛУКА - Штаб за ванредне ситуације града Бањалука позвао је данас суграђане да се за предстојеће празнике понашају одговорно и да поштују све епидемиолошке мјере, а командант Штаба Драшко Станивуковић рекао је да град неће доносити никакве додатне мјере.

"Сматрајући да се тренутна ситуација стабилизовала, али да је и даље изазовна и тешка, Бањалука ће се придржавати мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације. Уколико буду донесена нова упутства, прилагодићемо се њима", рекао је Станивуковић данас након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Станивуковић, који је и градоначелник Бањалуке, навео је да се у граду тренутно стабилизује епидемиолошка ситуација, те да, када се говори о седмичном тренду, постоји и смањење броја заражених.

"Можемо рећи да се крећемо у бољем правцу. Међутим, то је преурањено говорити због предстојећих празника. Да Дом здравља није на висини задатка, сам Клинички центар не би могао да издржи цијелу ову ситуацију", рекао је Станивуковић.

Он је нагласио да су све надлежне службе припремљене за режим рада до 20. јануара.

Станивуковић је рекао да ће, уколико ситуација не би изискивала, наредна сједница Штаба бити одржана након тог датума, када би, како је навео, требало договорити нови режим рада због премора и здравствених радника и других служби, које раде даноноћно.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да укупан број позитивних лица на вирус корона у Бањалуци од марта до 27. децембра износи 10.123, од којих је преминуло 320 лица.

Она је навела да је у протекла три мјесеца у бањалучким амбулантама за акутне респираторне инфекције обављено 28.830 прегледа пацијената са респираторним симптомима и повишеном тјелесном температуром.

"Од краја септембра биљежимо знатан пораст обољелих. Највећи број заражених је из категорије радноспособног становништва од 30 до 49 година", прецизирала је Тодоровићева.

Она је истакла да све амбуланте за респираторне инфекције раде у пуном капацитету са организованим дежурствима за предстојеће празнике.

"Нека нам ове године, здравље нас и наших најмилијих буде најважније, уз поштовање свих препоручених мјера као приоритет. Покажите одговорност према најближим и солидарност према здравственим радницима, тако што ћете остати код куће за предстојеће празнике", поручила је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана