Шта су „Депот“ и бањалучка „Чистоћа“ договорили након раскида уговора о одлагању отпада

Данијела Бајић
Шта су „Депот“ и бањалучка „Чистоћа“ договорили након раскида уговора о одлагању отпада

БАЊАЛУКА – Управа предузећа „Депот“ које управља регионалном депонијом у Рамићима раскинула је уговор са бањалучком „Чистоћом“ о одлагању отпада, али је на састанку који је одржан данас у послијеподневним часовима догворено да одлука о раскиду буде повучена у понедјељак.

Потврдио је то за „Глас Српске“ технички директор ,,Депота” Миленко Јаћимовић и рекао да су представници ове регионалне депоније, предузећа "Чистоће" и Градске управе Бањалука до сада имали најконструктивнији разговор.

Разлог за раскид уговора био је дуг „Чистоће“, а који, како су сабрали у „Депоту“ износи нешто више од пола милиона марака. те то што „Чистоћа“ није доставила банкарску гаранцију за плаћање обавеза, као и то што фактуре није плаћала осам дана по њиховом достављању, а што је било договорено потписаним уговором.

- На данашњем састанку ријешили смо три велика проблема. То је да се одблокира и даље настави одлагање отпада, затим регулисање обавеза предузећа "Чистоћа" према "Депоту" и слијед даљег учешћа представника Града (град је сувласник у оба предузећа) на рјешавању споразума који ће омогућити "Депоту" да иде у објаву јавне набавке за изградњу, односно проширења санитарне касете – рекао је Јаћимовић и додао да је састанку одлучено да се у понедјељак повуче раскид уговора између "Депота" и "Чистоће".

У „Чистоћи“ су за портал Капитал рекли не споре да дуг постоји, али сматрају да он не може и не смије бити повод за једнострани раскид уговора.

Кажу да су дуговања раније била и већа, али да до данас то питање нико на овај начин није покретао.

Директор предузећа Александар Бајић нагласио је да је дио дуга већ плаћен у посљедњих неколико дана те да  град Бањалука дугује „Чистоћи“ значајно више новца него што „Чистоћа“ дугује “Депоту”, а ријеч је о истом послу.

-Ми од града не можемо наплатити услугу како би новац могли прослиједити „Депоту“. Позивамо надлежне институције да се укључе у рјешавање овог проблема и нешто предузму како не би дошло до еколошке катастрофе - поручио је он.

Лоши пословни односи између два предузећа трају већ дуже вријеме, а кулминирали су прије неколико дана када су камиони „Чистоће“ заустављени на капији регионалне депоније.

Управа „Депота“ се бранила чињеницом да им је инспекција наложила да промјене начин рада, који је на крају резултирао гужвом и споријим пријемом камиона.

Иначе, по важећим судским одлукама, земљиште на којем је депонија припада „Чистоћи“, што је и основ свих проблема двије стране.

Град је по питању овог проблема у септембру прошле године тражио мишљење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију које је  навело да једнострани раскид уговора није рјешење нити оправдан поступак, савјетујући супростављене стране да спорове рјешавају судским путем не ометајући једна другу у својим пословима.

Они су тада навели да сматрају како „Чистоћа“ треба да редовно плаћа своје обавезе и смањује дуг како би „Депот“ могао несметано пословати, али и да „Депот“ са друге стране не треба да спријечава одлагање отпада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана