Срушена стабла уклањају с првим лијепим данима

Маја Станојевић
Срушена стабла уклањају с првим лијепим данима

БАЊАЛУКА - Из Шумског газдинства Бањалука најавили су да ће припремити пројекат за санацију штете која је настала у децембру прошле године када је, због хладног времена и ледене кише, порушено око 1.500 кубних метара шуме на простору Бањ брда.

Из Шумског газдинства Бањалука саопштили су да је ријеч о великом броју стабала која су страдала од ледене кише и невремена током децембра прошле године.

- Због тога ћемо припремити пројекат за санацију штете и, када то временски услови дозволе, кренућемо са овим послом - казали су у Шумском газдинству Бањалука.

Додали су да овај посао додатно отежава чињеница да је већина страдалог дрвећа на доста неприступачном терену, и то на потезу од Трешњика према Змајевцу.

Подсјећамо, током невремена почетком децембра 2020. године, због ледене кише, порушен је велики број стабала на ширем подручју града, на потезу од Буквалека, Бистрице, Рекавица, Пискавице, Чокорских поља, Сарачице, Крчмарица па све до Бронзаног Мајдана.

Познато градско излетиште Бањ брдо свакодневно посјећују многобројни рекреативци, а током пандемије узроковане вирусом корона ова локација је било посебно драга великом броју Бањалучана. Након невремена многи су у више наврата негодовали јер порушена стабла нису још уклоњена.

- Често долазим на Бањ брдо да бих шетао, вјежбао и дисао чист ваздух. Непријатно сам се изненадио јер стабла нису уклоњена ни након више од мјесец послије невремена у децембру прошле године - казао је Бањалучанин Марко А.

Марија Г. казала је да често долази у шетњу на Бањ брдо са пријатељицама.

- Излетиште посјећујемо два-три пута седмично. Сјећам се да се и ранијих година дешавало да невријеме, падавине и хладноћа сруше стабла, па онда тако срушена стоје мјесецима. Читала сам у медијима да не могу да их уклоне због неких процедура, али сматрам да не би требало да то буде изговор - рекла је ова Бањалучанка. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана