Средњошколски дом прославио крсну славу Светог Ћирила и Методија: Традицију и обичаје чувају у част апостола

Јасмина Салопек
Средњошколски дом прославио крсну славу Светог Ћирила и Методија: Традицију и обичаје чувају у част апостола

Богатим програмом и ломљењем славског колача у присуству великог броја званица и ученика, Средњошколски дом јуче је прославио крсну славу Светог Ћирила и Методија, искористивши ову прилику да подсјете на важност вјере, слоге и љубави.

Учесници програма и гости присјетили су се важности дјела двојице браће апостола у чију част су се окупили, а који су цијели живот посветили ширењу писмености и хришћанства.

Директор дома Синиша Овука за “Глас Српске” каже да су слава, као и сам датум посвећен Ћирилу и Методију важни за одржање традиције и обичаја.

- Важно је да дјеца знају одакле потичу и какви су обичаји, поготово у ова изазовна времена - рекао је Овука, додајући да је важно да се сви држе заједно како би будућност била свјетлија.

Симболика славске свијеће у дому, истиче Овука, веома је важна и има посебну јачину.

- Код нас бораве углавном дјеца с крајишких крајева која су позната по чојству - истиче он, те појашњава да докле год гори свијећа, могу рачунати на свијетлу будућност нашег народа. Овука је с присутнима подијелио и лијепу вијест да је покренута иницијатива за изградњу новог ђачког дома.

- Вријеме је да се рјешава статус зграде која је стара и рушевна. Ову идеју подржала је и Градска управа - каже Овука.

Међу присутнима је била и Нада Рачић, која више од три деценије ради у дому као медицинска сестра, а сљедећег мјесеца испраћају је у пензију. Тим поводом уручен јој је симболичан поклон.

- Рад с дјецом је диван. Након 10 година рада у Универзитетском клиником центру прешла сам овдје 1992. године и нисам зажалила - каже Рачићева за “Глас Српске”, истичући да јој је драго што је пензију дочекала баш у овој установи.

Она се присјетила да су у дому живјели и родитељи и њихова дјеца, тако да је за свог радног вијека дочекала и испратила двије генерације из једне породице.

Програм су својом игром употпуниле веселе и енергичне чланице Културно-умјетничког друштва “14. фебруар” из Дебељака, а наступ су започеле играма из Лесковца. Дјевојке су, осим игре, уз звуке хармонике отпјевале “Ово је Србија”, као и пјесму “Јунаци са Кошара”.

Ученица Христина Десанчић присутнима се представила пјесмама “Ситан камен до камена” и “Сини јарко сунце са Косова”, а за “Глас Српске” рекла је да је узбуђена што је дио програма.

- Своје узбуђење и радост не знам како бих описала. Ово је само један од начина да допринесем слави нашега дома - рекла је Десанчићева.

Најуспјешнијим ученицима уручене су књиге, као скроман поклон и захвалност за њихов труд и рад, а поводом славе одржана су и спортска такмичења у одбојци, стоним тенису, фудбалу и шаху.

Историјат

Средњошколски дом, који обезбјеђује смјештај и исхрану за ђаке, чини зидана зграда која је направљена 1937. године, а усељена је три године касније, као и монтажна зграда из 1971. године.  До 1994.  године дом је носио назив Дом ученика “Веселин Маслеша”, а од 2010. године послује као Јавна установа Средњошколски дом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана