Средњошколски дом организовао акцију добровољног даривања крви: Ђаци и запослени показали велико срце

Маја Станојевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Пунољетни ученици и запослени у Средњошколском дому показали су хуманост у акцији добровољног даривања крви, организованој у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, поводом крсне славе овог дома, Светог Ћирила и Методија.

Директор Дома Синиша Овука казао је за "Глас Српске" да се за ову хвале вриједну акцију пријавило 14 ученика и радника Дома те да је њих 12 испунило здравстене услове.

- Крв је даровало осам средњошколаца и четворо запослених, који су на тај начин показали хуманост и жељу да помогну другима. Ријеч је о првој акцији нашег Актива коју смо организовали на иницијативу запослених у част крсне славе Дома - изјавио је Овука.

Како је истакао, у плану им је да акција даривања ове драгоцјене течности постане традиција наредних година.

- Овом хуманом акцијом многих запослених и средњошколаца, додатно смо увеличали крсну славу. Због епидемиолошких мјера које су и даље на снази, нисмо могли уприличити крсну славу како доликује, па смо организовали и  акцију даривања крви како бисмо помогли онима којима је она најпотребнија - рекао је Овука.

Казао је да је и вирус корона вјероватно имао утицаја на мањи одзив запослених и младих због одређеног присуства страха код радника и средњошколаца.

-  Заиста смо задовољни одзивом јер је много матураната који су већ напустили дом, а много је и оних који пију терапије, те не испуњавају здравствене услове - закључио је Овука.

Предсједник Синдиката радника Средњошколског дома Александар Цуца рекао је да су дошли на идеју да покрену акцију даривања крви јер су свјесни важности  ове акције.

- С обзиром да смо први пут покренули акцију, веома смо задовољни што смо на овај начин дали мали допринос и исказали хумани гест - рекао је Цуца.

Средњошколац Дамјан Симић, који је јуче дао крви други пут у животу, рекао је да је то учинио како би помогао некоме и спасио нечији живот.

- Драго ми што сам учествовао у овој акцији и имао част да дам крв. Знам да ће некоме много значити - рекао је овај млади хуманиста.

Његов друг Дејан Грубач казао је да је ово први пут да дарује крв.

 - Крви увијек треба за операције, па ми је драго да сам учествовао у овој хуманој мисији јер је свака доза веома вриједна - казао је Грубач.

Крсна слава

Крсна слава Средњошколског дома, Свети Ћирило и Методије, прослављена је у просторијама Дома уз поштовање прописаних епидемилошких мјера.

- Скромно смо прославили нашу славу. Организовали смо свечани ручак за тридесетак запослених у нашим просторијама. Увијек ћемо се трудити да славу обиљежимо јер је то традиција нашег народа - истакао је директор Дома Синиша Овука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана