Средњошколцима Италија прије Грчке

Весна Поповић
Средњошколцима Италија прије Грчке

Бањалука - Италија је ове године хит дестинација за екскурзије бањалучких средњошколаца. Велика је то промјена у односу на деценију уназад.

Земља Хелена на обалама Егејског, Јонског и Средоземног мора, Грчка годинама је била омиљена међу ученицима. Међутим, ове године већина је одлучила да незаборавно ђачко дружење проведе на апенинској чизми. Дестинације су одабране путем анкета међу родитељима и ученицима и још током овог мјесеца средњошколци ће се запутити на екскурзије.

Директор Гимназије Зоран Пејашиновић рекао је да су се ученици вратили старој "траси" Италија - Француска - Шпанија.

- Прошле године ишли су у Грчку. Иако је све протекло у најбољем реду, према утисцима ученика, све је било стерилно и сувопарно. Зато ће ове године прво у Венецију, па у Барселону, а у повратку ће обићи Монте Карло, Ницу и Верону - казао је Пејашиновић.

Навео је да ће путовање трајати осам дана и кошта 859 КМ.

Ученици Економске школе су умјесто Грчке, гдје су ишли прошле године, одабрали Италију.

- Полазак је планиран за 22. мај и путовање ће трајати седам дана. Цијена екскурзије је нешто више од 600 КМ - казала је директор ове установе Нада Вулић.

И ђаци Грађевинске школе упутиће се на Апенине.

- Ученици иду на сјевер Италије 13. маја, пут ће трајати осам дана и кошта 590 КМ. Обићи ће Венецију, Римини, Сан Марино, Фиренцу, Пизу и Трст - казао је директор школе Љубан Бајић.

Ученици Техничке школе се од вршњака осталих школа у потпуности разликују у избору дестинације за екскурзију. Прошле године су ишли у Грчку, а ове године су се одлучили за Чешку, Мађарску, Аустрију и Словачку иако су у понуди имали Шпанију и Србију.

- Ове године смо понудили ученицима други садржај јер смо жељели да овим путовањима вратимо основни смисао, а то је да буду едукативног карактера - истакла је директор Техничке школе Кристина Мрђа.

Додала је да на екскурзију одлазе 15, а враћају се 22. маја.

- Планиран је обилазак Будимпеште, Братиславе, Прага, Карлових Вари и Беча. Све то кошта 589 КМ које ће ученици платити у шест рата - навела је Мрђа.

И ученици Медицинске школе ће ићи на екскурзију крајем мјесеца. Они су остали досљедни ранијој пракси да путују у Грчку.

- Боравиће осам дана у Паралији, а плаћају 505 КМ - рекао је директор школе Владимир Јагодић.

Директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Борис Спасојевић рекао је да ученици ове школе већ традиционално  путују у грчки град Пефкохори.

- Ђаци ће обићи Солун и Метеоре, а шестодневна екскурзија кошта око 450 КМ - додао је Спасојевић.

Неизвјестан пут

Директор Школе ученика у привреди Драгољуб Вуковић рекао је да ће, ако њихови ђаци буду ишли на екскурзију, она бити организована у септембру.

- Прошле године наши ученици нису ишли на екскурзију јер није било довољно заинтересованих. Не знам да ли ће тако бити и на јесен - казао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана