Средњошколци дали 294 дозе крви

Јасмина Перишић
Средњошколци дали 294 дозе крви

Бањалука - Ученици четвртих разреда средњих школа прикупили су у јесењој акцији добровољног даривања крви 294 дозе драгоцјене течности.

Организатор ове акције, која је почела крајем септембра а завршена јуче, након што су крв дали ђаци Економске школе, била је Градска организација Црвеног крста.

- Наша омладина показала је своје велико хумано срце. Свака јој част! Задовољни смо са 294 дозе, а овај број је могао бити и већи, колики је одзив био. Међутим, због јесењих вироза многи нису могли да дарују крв, а неки су враћени због анемије - рекла је сарадник за здравствену дјелатност у Градској организацији Црвеног крста Ковиљка Влашки.

Према њеним ријечима, крв су дали матуранти десет средњих школа: Гимназије, Медицинске, Техничке, Електротехничке, Пољопривредне, Грађевинске, Економске, Технолошке, Школе ученика у привреди и Угоститељско-трговинско-туристичке школе.

- Овом приликом захваљујемо свима. Драго нам је што смо остварили добру сарадњу са школама, а хвала и професорима, који су такође даровали крв - казала је Влашки.

Ученик Економске школе Јована Новаковић, која је јуче први пут дала крв, каже да ће се трудити да постане редован давалац.

- Овај читав процес је трајао око пола сата, а сама помисао да сам тим корисно издвојеним временом можда некоме спасла живот је непроцјењива - казала је Новаковићева.

Шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС др Јасмина Јованић рекла је да овакве групне акције пуне залихе крви, те да су од великог значаја.

- Не мањка нам крви управо због оваквих акција иако нам свакодневно из Клиничког центра стижу захтјеви за трансфузију крви. Економска школа као посљедња у овој акцији даровала је 33 дозе крви - објаснила је Јованићева.

Она је истакла да око 30 до 40 одсто од укупног броја пријављених ученика није било у стању да тренутно дарује крв.

- Средњошколци су сад у фази интензивног развоја па им је потребно више жељеза него што уносе. Многи једу храну која баш и није богата потребним минералима и витаминима. Вирозе и анемија су биле јаче од жеље да дају крв - рекла је Јованићева.

Истиче да Заводу, нарочито у јесењем периоду, не мањка залиха крви, али да су те залихе фиксне и да тешко повријеђеној особи може затребати и до 15 доза крви како би јој спасли живот.

У Заводу за трансфузијску медицину РС су рекли да су и студенти бањалучког Универзитета у сриједу даривали крв, а том приликом је прикупљено више од 50 доза драгоцјене течности.

Предрасуде

Др Јасмина Јованић је рекла да појединци имају погрешно мишљење да, уколико једном дарују крв, морају постати редовни даваоци.

- Даривање крви не ствара никакву зависност. Добра је воља даваоца да ли ће крв дати једном или више пута у животу - истиче Јованићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана