Сређивањем дуга до новца за развој Бањалуке

Јасмина Перишић
Сређивањем дуга до новца за развој Бањалуке

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је јуче да ће, ако на данашњој сједници Скупштине града буде усвојен приједлог о реструктурирању градског дуга у износу од 75 милиона КМ, значајан новац бити усмјерен у развојне комуналне и инфраструктурне сврхе.

Радојичић је на јучерашњој конференцији за новинаре прецизирао да је тренутни дуг Бањалуке око 115 милиона КМ.

- Уколико буде усвојен приједлог о реструктурирању градског дуга у износу од 75 милиона КМ за наредни средњорочни период од десет година, то би годишње граду могло да ослободи између пет и десет милиона марака за поменуте пројекте - рекао је Радојичић.

Додао је да су каматне стопе на тренутном тржишту новца знатно мање од оних под којима се задуживало са постојећим кредитима, што може донијети позитиван укупни финансијски ефекат, зависно од каматне стопе коју град добије.

- Уколико одлука буде усвојена објавићемо међународни тендер на којем могу учествовати домаће и стране финансијске институције. Надамо се да би до краја првог квартала успјешним завршетком тендера могли ући у ребаланс буџета и ослободити знатан новац већ у наредној години - казао је Радојичић.

Када је ријеч о структури буџета за наредну годину, градоначелник је рекао да на отплату кредита иде око 23 милиона КМ, те да би тај износ, ако буде извршено реструктурирање, требало годишње да износи око 12 милиона.

Када је ријеч о проблемима градске "Топлане" и дугу из претходног периода од 85 милиона КМ, Радојичић је изразио наду да ће Европска банка за обнову и развој почетком јануара понудити модел са коначним приједлогом техничког и финансијског реструктурирања тог предузећа.

- Остале понуде у вези су са концесијом, закупом или јавно-приватним партнерством, а у јануару ћемо морати донијети одлуку каква год она буде - рекао је Радојичић.

Први човјек града додао је и да ће угоститељски објекти који испуне услове добити продужено радно вријеме, за шта ће плаћати посебну административну таксу.

Пред одборницима ће се данас наћи приједлог новог буџета, чији је оквир 130,75 милиона КМ, као и приједлог одлуке о смањивању накнаде за уређење грађевинског земљишта, те одлука о олакшицама које се односе на порез на непокретности.

Водовод и канализација

Игор Радојичић је, када је у питању улагање у водоводну мрежу и канализацију, рекао да тренутне потребе улагања на градском подручју, искључујући пројекат "Црно врело", износе око 12 милиона марака.

- Град ће у наредне четири године настојати да издвоји та средства - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана