Србско сабрање “Баштионик” припрема традиционалну акцију: Хумана срца доносе празничну радост

Јана Кезић
Србско сабрање “Баштионик” припрема традиционалну акцију: Хумана срца доносе празничну радост

БАЊАЛУКА - Србско сабрање “Баштионик” и ове године ће традиционално путем добротворних акција “Будимо људи” прикупљати средства и уљепшати празничне дане онима којима је помоћ најпотребнија те на тај начин још једном доказати да уз хумана срца нико и никада није сам.

Спој хуманости и умјетности, родољубља и братољубља, вјере и енергије основна су начела по којима “Баштионик” дјелује већ годинама, а захваљујући њиховом марљивом раду на многа лица враћен је осмијех.

Предсједник Србског сабрања “Баштионик” Предраг Адамовић потврдио је за “Глас Српске” да добротворна акција у вези са божићним празницима почиње 1. децембра.

- Од тада па све до дана по Божићу прикупљаћемо новац, робу те храну и средства за хигијену, а онда ћемо то дијелити породицама пред божићне празнике - рекао је Адамовић.

Додао је да су до сада помогли многим породицама, њих око 100, уручивши им пакете хране, слаткиша, школског прибора и средстава за хигијену те све оно што је потребно једној породици.

- Са жељом да се њихова трпеза у тим празничним данима мало поправи, ту буде и меса, те колача. Надам се да ћемо и ове године успјети да прикупимо средства за много породица - казао је Адамовић.

Објаснио је да се, нажалост, из године у годину повећава број оних којима је потребна и који траже њихову помоћ.

- На све то је утицала једним дијелом и ситуација са вирусом корона, као и свакодневна поскупљења, тако да је сада потребна помоћ и породицама које не спадају у прву категорију - рекао је Адамовић.

Подсјетио је да у ту категорију спадају породице са више дјеце, као и старачке самохране породице.

- Међутим сада је подршка потребна и породицама са двоје дјеце, које немају довољно новца да прегурају читав мјесец и онда траже помоћ - казао је Адамовић и објаснио је да захваљујући парохијским свештеницима СПЦ добијају информације о породицама које нису у могућности да зараде за егзистенцију.

Да био стигли до најудаљенијих кућа и доставили пакете неријетко пређу велики број километара по сеоским и макадамским путевима, а уз све то их обично прати “дебели” минус, снијег, лед и киша.

- Помажемо углавном на подручју Епархије бањалучке, а посљедњих година и бихаћко-петровачке, али тежина овог посла се ипак не мјери у километрима, јер је тежи моменат када дођете у породицу у којој видите велико сиромаштво те им донесете врећу брашна и нешто што ће трајати десетак дана, а немате могућност да им дате више. То је нешто најтеже - рекао је Адамовић.

Према његовим ријечима постоје бројни примјери људи који ни сами немају довољно, али су спремни да помогну другима.

- Одвоје мало, килограм, марку, литру, колико могу па дарују онима који су у тежој ситуацији од њих. Са друге стране велики је број оних који имају много у материјалном смислу, али немају у срцу љубави да помогну угроженима - рекао је Адамовић.

Информације

Предраг Адамовић каже да сви хуманитарци који желе да помогну информације на који начин то да учине могу погледати на на сајту “Баштионика” - www.bastionik.org

- Осим тога на на нашим друштвеним мрежама у наредном периоду биће објављене све детаљне информације, како, гдје, шта и када треба донијети, а и у многим храмовима биће постављене кутије за прилоге и бројеви жиро-рачуна - рекао је Адамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана