Србско сабрање “Баштионик” организује видовданску акцију: Хуманост посвећена успомени на др Лазу

Јасмина Салопек
Србско сабрање “Баштионик” организује видовданску акцију: Хуманост посвећена успомени на др Лазу

БАЊАЛУКА - Поводом великог хришћанског празника Видовдана Србско сабрање “Баштионик” традиционално организује акцију добровољног даривања крви.

Из овог удружења позвали су све људе добре воље, редовне даваоце и оне који то желе да постану да се данас у периоду од осам до 14 часова, у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске придруже у овом хуманом подухвату. Додали су да се за додатне информације сви заинтересовани могу обратити путем телефона на број 065/526-873.

- Овогодишње добровољно даривање крви посвећујемо успомени на српског родољуба др Миодрага Лазића - наведено је у саопштењу из “Баштионика”.

У организацији Србског сабрања “Баштионик” уз подршку Градске управе сутра ће, са почетком у 20.30 часова, бити одржан Видовдански сабор.

- Уз благослов свештенства Саборног храма, “Баштионик” у сарадњи са Хуманитарном организацијом “Срби за Србе”, Удружењем младих “Бели анђео” и Удружењем “Божур РС” организује Видовдански сабор у Бањалуци “Косово и Метохија - наш завјет и нит која нас спаја” - казали су из “Баштионика”.

Додали су да је ово четврта година да “Баштионик” обиљежава велики духовни и национални празник Видовдан, а ове године први пут под покровитељством града.

- Радујемо се сусрету са дјецом са Косова и Метохије, а посебна част нам је први долазак проф. др Милоша Ковића након укидања забране уласка у БиХ. Позивамо све којима је косовски завјет у срцу и души да на Видовдан у 20.30 часова дођу у порту Храма Христа Спаситеља да заједно пошаљемо поруку подршке нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији - наводе из “Баштионика”.

Напоменули су да ће у случају кише програм бити одржан у концертној дворани Банског двора.

На овогодишњем сабору сви суграђани имаће прилику да уживају у етно-музици коју ће изводити Бранка Зечевић.

- Такође, у програму ће наступити и дјеца са Косова и Метохије - Оливера Митић, Симонида Ракочевић и Андреј Михајловић, али и хор бањалучког Удружења “Бијели анђео” те Дјечији хор Ребровачке цркве - навели су из “Баштионика”.

Видовдански програм ће употпунити побједница републичког такмичења у рецитовању млада глумица Милица Аничић, која ће рецитовати стихове Матије Бећковића.

Косово и Метохија

Из “Баштионика” кажу да је захваљујући добрим људима Задужбина за Косово и Метохији у школској 2022/23. години стипендирала 36 дјеце са Косова и Метохије.

- Свако дијете је добило по 500 евра (а неколико њих и посебан празнични додатак). Укупно је прикупљено и у протеклих 10 мјесеци уплаћено 18.300 евра. Ове стипендије дјеци и породицама много значе као материјална, али још више као морална, људска и братска подршка. Нови циклус стипендирања почиње са новом школском годином. Молимо све који су у могућности да наставе ову племениту акцију да нам се јаве до 30. септембра. Све информације заинтересовани могу добити на друштвеним мрежама, на нашем сајту или на број телефона 065/526-873 - наводе из “Баштионика”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана