Спремни и за ватру и за олују: Бањалучки ватрогасци ове године имали више од 650 интервенција

Јана Кезић
Спремни и за ватру и за олују: Бањалучки ватрогасци ове године имали више од 650 интервенција

БАЊАЛУКА - Гашење пожара, ослобађање људи из заглављених лифтова, спасавање повријеђених приликом саобраћајних несрећа и уклањање стабала - само су неке од интервенција које су припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Бањалука овог љета успјешно извршили.

Командир бригаде Мирослав Малинић за “Глас Српске” каже да су од почетка године имали око 630 интервенција, а овог љета било је знатно више посла него у истом периоду лани.

- У односу на прошло љето, имали смо различите врсте интервенција због временских непогода, те смо само за три дана олујног невремена за неколико сати имали 30 интервенција – истиче Малинић.

У том периоду су уклањали оборена стабла и отпале лимове са кровова, али и фасаде које висе и пријете да угрозе људске животе.

- У јулу смо имали 127 интервенција, што је нешто више у односу на исти мјесец лани. Тада су биле другачије временске прилике, па смо имали 58 пожара на отвореном простору. А овог љета је било 90 интервенција на отклањању посљедица олујног невремена – рекао је Малинић.

Истакао је да у таквим ситуацијама пажљиво распоређују снаге и одређују приоритете.

- Прво спасавамо људске животе.  Потом гасимо пожаре, чистимо саобраћајнице од оборених стабала и правимо их проходним – казао је Малинић. 

Осим тога, гасили су запаљене машине за прање веша, електроинсталације и аутомобиле, отварали станове, спречавали изливање нафте, обезбјеђивали утакмице...

Малинић каже да је посебно поносан на то што су лани подмладили ватрогасну бригаду.

- Имамо 15 нових ватрогасаца који су обучени и оспособљени и обећање да ће конкурс за пријем нових бити и ове године -  казао је Малинић.

 Да људи никада не може бити довољно, како каже, посебно се покаже  у алармантним ситуацијама.

- Све зависи од ситуације. Када су алармантне ситуације повлачимо људе из слободне смјене и са годишњег одмора – рекао је Малинић.

У посљедњих десет година промијењена је техника са којом раде.

-  Увијек може и више и боље, али опремљеност је сада на високом нивоу. Одлична је. Опрему редовно одржавамо и обнављамо сваке године. Покушавамо да пратимо и све нове технологије и набављамо оно што нам је функционално - казао је Малинић и додао да сви ватрогасци имају личну заштитну опрему по европским стандардима. 

Никада нема страха

Мирослав Малинић каже да је 32 године ватрогасац.

- То је хумано, али и веома опасно занимање с обзиром на то да се на терену сусрећемо са различитим опасностима и потешкоћама. Никада у моменту интервенције не размишљам шта се мени може десити и никада нема страха, а тако исто размишљају и моје колеге – казао је Малинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана