Споменик знак захвалности ослободиоцу Бањалуке

Јасмина Перишић
Споменик знак захвалности ослободиоцу Бањалуке

Бањалука - Војвода Степа Степановић је био бриљантна личност и војсковођа, који је 1918. године ослободио Бањалуку од вишевјековног колонијалног робовања Турској, а нешто краће и Аустроугарској империји. Из тог разлога и у знак захвалности желимо да на стогодишњицу овог догађаја ослободиоцу подигнемо споменик у ужем центру града.

Рекао је ово предсједник Управног одбора Фондације за изградњу споменика војводи Степи Степановићу Божидар Бојанић.

- Споменик је и раније требало да буде изграђен у нашем граду. Много мање значајни ликови и догађаји су споменички приказани и обиљежени. Идеја фондације је да овај споменик до 21. новембра 2018. године буде постављен у Бањалуци. Управо на тај дан су дивизије под командом војводе Степе ослободиле наш град - рекао је Бојанић.

Идејно рјешење споменика, које је недавно било изложено у Институту за урбанизам, грађевинарство и екологију Бањалука, добило је симпатије свих оних који су га погледали.

- Идејно рјешење је дјело београдског вајара Зорана Ивановића, који је дао и приједлоге за могуће локације гдје би статуа требало да буде постављена. Те локације су плато испред Музеја савремене умјетности, за који смо највише заинтересовани, Трг Крајине и плато испред Палате предсједника РС. Подразумијева се да ће нам требати одобрење Градске управе - казао је Бојанић.

Истиче да ће за овај пројекат бити потребно око 300.000 КМ, јер је у питању монументални споменик војводе Степе Степановића на коњу, висок око 15 метара.

 - Сада слиједи прикупљање новца па нам је свака финансијска подршка добродошла. Фондација је само посредник у сакупљању инвестиционих средстава, док је стварни инвеститор свеукупни српски народ - поручио је Бојанић.

Додао је да се одавно престало са обиљежавањем епопеје Народноослободилачког рата и социјалистичке револуције.

- Многи монументални споменици су запуштени, а неки су током ратних збивања девастирани. Има примјера и претјеране градње, све до повратка у антику и споменика који прелазе уобичајене амбијенталне пропорције, попут споменика Александру Великом у Скопљу - казао је Бојанић.

Степа Степановић

Војвода Степа Степановић (1856-1929) је због заслуга за прву савезничку побједу у Великом рату - Церску битку постао тек други војник у Србији који је добио чин војводе. Заслужан је и за брз пробој Солунског фронта и избацивање Бугарске из рата. У пензију је отишао двије године послије пробоја Солунског фронта и краја Првог свјетског рата. Надалеко се приповиједало и о његовој скромности, јер када је добио прву пензију од 3.000 динара тражио је да буде преполовљена, јер је, по његовом мишљењу, била превисока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана