Споменик на Бањ брду нагриза зуб времена: Оштећења све већа, обнова на дугом штапу

Јелена Танацковић
Споменик на Бањ брду нагриза зуб времена: Оштећења све већа, обнова на дугом штапу

БАЊАЛУКА - Да би се почело са обновом споменика палим Крајишницима на Бањ брду, потребно је да се укључе све релевантне институције како би могле да допринесу потенцијалној рестаурацији. Гдје је закочило и даље није јасно, јер сви лоптицу пребацују у туђе двориште.

Ову знаменитост нагриза зуб времена, а оштећења се због временских услова и продора влаге шире из дана у дан.

Из Градске управе кажу да не могу учинити ништа самостално без помоћи надлежних институција, а које треба активно да се укључе у рјешавање овог проблема.

- Простор око самог споменика је ограђен, а упућени су позиви надлежним институцијама, јер је потребно што хитније да се приступи ревитализацији споменика на Бањ брду - кажу из Градске управе. Нагласили су да је евидентно да су оштећења на споменику из дана у дан већа.

- То је потврдио и вајар Радивој Јовичић који је недавно обишао споменик и констатовао да је потребно што прије предузети мјере заштите и то на начин да се наткрију скулптурални дијелови споменика, као и да започне извлачење влаге, посебно из унутрашњости маузолеја, након чега треба приступити цјеловитој обнови овог споменика - рекли су из Градске управе те додали да су републичке институције надлежне за рјешавање тог проблема.

У Градској управи кажу да су неколико пута упутили апел надлежним институцијама, односно Влади РС и ресорним министарствима те Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа у вези са обновом споменика на Бањ брду.

Директорица Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић рекла је за “Глас Српске” да су на састанку са представницима града договорене обавезе и активности сваког од укључених институција.

- Завод је на себе преузео обавезу контактирања свих фазера који су 2003. године радили на пројектној документацији за обнову те им понудили  евентуалну поновну сарадњу за ревизију исте - казала је Милешевићева.

Додала је да није могуће користити пројектну документацију јер је прошло 19 година, а оштећења на споменику су у великој мјери напредовала, а самим тим и цијене услуга фазера.

- Фазери су се одазвали на састанак те доставили своје понуде за сваку од фаза пројекта. Понуде су прослијеђене  градској администрацији јер је град власник поменутог споменика те је власничко право неприкосновено - рекла је Милешевићева.

Споменик на Бањ брду је импозантно дјело познатог вајара бивше Југославије Антуна Аугустинчића.

Финансирање

Град је из буџета за 2018. годину финансирао уређење приступног платоа са 42.570 КМ, што је било неопходно ради сигурности приступа споменику.

Из Завода су рекли да они нису власници споменика те да не располажу са потребним финансијама.

- Рано је још говорити о финансирању пројекта док не буде окончана фаза ревизије истог - казала је Јасна Милешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана