Списак жеља бањалучких мјесних заједница тежак 20 милиона

Весна Поповић
Списак жеља бањалучких мјесних заједница тежак 20 милиона

Бањалука - Да би се ријешили највећи проблеми мјесних заједница, потребно је око 20 милиона марака, колико су "тешки" приоритети за идућу годину које су савјети МЗ доставили граду.

Реализација већине предложених нових инвестиција је спорна јер, иако буџет града за 2017. годину није завршен, у Градској управи процјењују да ће за ове намјене бити издвојена иста сума новца као и ове године.

Одјељење за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у овој години на располагању има 10,5 милиона марака за уређење грађевинског земљишта, 2,3 милиона КМ за инвестиције, а за одржавање постојеће инфраструктуре и чишћење града 16,3 милиона КМ.

У овом одјељењу су истакли да се највећи број захтјева мјесних заједница односи на изградњу нове уличне расвјете, асфалтирање улица и изградњу канализације.

- Иако буџет града за идућу годину још није готов, највјероватније ћемо располагати приближно истим износом као и ове године. Потребе мјесних заједница су велике и сви захтјеви су оправдани, али је мало вјероватно да ћемо бити у могућности да реализујемо све што је тражено - рекли су у овом одјељењу.

Додали су ће у идућем периоду из пристиглог списка жеља мјесних заједница морати одредити приоритете.

- Међу њима ће бити сигурно наставак санације путева и клизишта, те изградња нове водоводне мреже - навели су у овом одјељењу.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић рекао је да су они тражили рјешавање три најважнија проблема.

- Желимо да се изгради канализација која би покрила око 300 кућа, као и тротоар од Ребровачке цркве до "Житопродукта" у дужини од 1,5 километара са обје стране саобраћајнице. На појединим мјестима га треба изградити, а на другим обновити јер је потпуно уништен - рекао је Пејаковић.

Казао је да су тражили да се са мртве тачке покрене и питање изградње основне школе у Ади.

- То нису једини проблеми, али то су капиталне инвестиције  и ако се бар једна ријеши, бићемо задовољни - рекао је Пејаковић.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић каже да су списак приоритета преписали из претходних година јер готово ништа није урађено.

- У цијелој МЗ не постоји ни метар изграђене канализационе мреже и надам се да ће се идуће године бар започети изградња. Треба наставити радове на водоводној мрежи јер око 350 домаћинстава нема воде. Већ годинама тражимо проширење школе јер због недостатка простора ученици наставу похађају у неколико смјена - додао је Маличевић и нагласио да је што прије потребно изградити и мост код "Витаминке".

Борик

Предсједник Савјета мјесне заједнице Борик један Раде Тривић казао је да је за овај дио града најважнија изградња колектора за отпадне воде.

- Потребно је да се изгради кружни ток. Осим тога, требало би обновити најмање два дјечија игралишта - казао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана