Социјално угроженим породицама неопходна помоћ хуманих људи

Катарина Шапоња
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Социјално угроженим породицама на подручју града увијек је добродошла помоћ хуманих људи, а тренутно су им најпотребнији храна, хигијенски производи и шпорети на дрва.

Доласком хладнијих дана све више породица исказало је управо потребу за шпоретима, а секретар градског Црвеног крста Жељкица Илић истиче да очекују да ће хуманитарци и тим људима изаћи у сусрет.

- Грађани су у протеклом периоду у наше просторије доносили углавном половну гардеробу и тренутно имамо довољне количине. Њу сваке суботе дијелимо становништву којем је неопходна - рекла је Илићева и додала да су прије неколико дана добили и донацију од хотела „Јелена”, који им је поклонио јоргане, јастуке и постељину.

Када је ријеч о старосном добу њихових корисника Илићева каже да ту нема правила и да помоћ добрих људи требају припадници свих генерација.

- Прво настојимо да помогнемо старијима од 65 година са ниским примањима и без сродника који би им пружили руку, али с обзиром на то да је много млађих људи који су болесни, остали без посла или никада нису ни радили обухватамо и такве породице - појаснила је Илићева.

Број корисника јавне кухиње, истиче она, тренутно је 440, али како каже, сигурна је да овим бројем нису обухваћени сви они којима је помоћ потребна.

- То поткрепљује и чињеница да смо прије три дана подијелили 991 врећу брашна - закључила је Илићева.

У наредном периоду, према њеним ријечима, планирају да организују акцију прикупљања намирница у основним школама те ће од тога правити пакете које ће подијелити пред празнике посредством мјесних организација Црвеног крста.

- Мноштво је још активности које спроводи Црвени крст. Обично нас људи гледају кроз подјелу хуманитарне помоћи, али лепеза наших активности је веома широка. Тренутно смо завршили акције добровољног давања крви са ученицима завршних разреда средњих школа, гдје је прикупљена 291 доза крви, а било је пријављено 580 ученика - рекла је она.

У децембру, како наводи, слиједи и акција добровољног давања крви са активом Црвеног крста, а затим Дан волонтера.

- У току је и припрема за квизове основних школа о познавању покрета Црвеног крста и квиз „Мисли мине” који има за циљ упозоравање на опасност од мина - појаснила је Илићева.

ДОПРИНОС ГРАЂАНА

Свој скроман допринос раду Црвеног крста сви суграђани могу дати тако што ће плаћати чланарину у симболичном годишњем износу од једну КМ за младе и двије КМ за одрасле. Допринос се може дати и поклањањем очуване или нове одјеће, обуће, кућних потрепштина, играчака, употребљивог намјештаја или осталих врста робе које Црвени крст може прослиједити социјално-угроженој категорији становништва.

- Рад Црвеног крста можете помоћи уопштено или намјенски по областима, уплатом новчаних средстава на жиро-рачун: 5510010000013027 (UniCredit Bank), са одређеном назнаком, а ако сте здрави и старосне доби од 18 до 65 година можете постати добровољни давалац крви, јер тиме директно спасавате животе - кажу у овој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана