Социјално предузеће, пројекат који буди наду

Јасмина Салопек
Foto: М. Субашић

БАЊАЛУКА - Уз помоћ донатора изградња социјалног предузећа у бањалучком насељу Рамићи, коју је покренуло Удружење грађана “Мозаик пријатељства”, иде према плану, а да би што прије остварили снове и усрећили оне којима је помоћ најпотребнија, подршка хуманиста им је увијек добродошла.

Циљ овог пројекта јесте да у социјалном предузећу буду запослени људи којима је помоћ потребна, али прије коначне намјене, с обзиром на то да изискује велика улагања, објекат ће послужити као магацин за складиштење текстила који донирају грађани.

Према ријечима предсједника “Мозаика” Мирослава Субашића, на тај начин ће бити остварене уштеде од најмање 700 марака мјесечно, колико сада издвајају за кирију.

- Својим радом и трудом, тачније са својих десет прстију, урадимо већину посла, али нам некада помогну и грађевинске фирме, које одраде највећи дио посла, па је на нама само да поставимо неке детаље. На почетку ћемо се фокусирати на складиште текстила, јер за робу коју добијамо од народа, а то мало ко зна, морамо платити складиште - рекао је Субашић.

Да би се бавили пољопривредом, наглашава Мирослав Субашић, неопходно је да имају земљиште, али и пут.

- Већ нас је пут коштао више од 20.000 марака. Задовољан сам кад видим шта смо све урадили, и то само уз хуманост и солидарност народа. Треба да направимо нешто што ће донијети корист цјелокупном друштву и остати послије свих нас. Нећемо дозволити да ико буде гладан, а данас је пуно таквих. Нажалост, некима од нас хљеб, да не причам месо, постали су луксуз - рекао је Субашић.

Додао је да све што раде, раде уз помоћ народа и добрих људи.

- Није било лако упустити се у овај пројекат и направити нешто што ће хранити многе и помоћи да људи ту раде, а ми смо на добром путу. Кућа коју смо купили била је потпуно девастирана, али смо, осим ње, добро и паметно искористили сваку површину и направили смо четири објекта по 40 квадрата који ће имати многе функције - навео је он.

Додао је да је ово велики успјех за њих те да им је остало само да ставе кров и да објекте оспособе за употребу.

- Излили смо плочу, подигли зидове, ставили прозоре и врата, плочице, довели воду и струју, остало је још само неколико ситница да се уради прије него што објекте почнемо користити - појаснио је Субашић и додао да су им неки од циљева и пластеници у којима ће моћи садити воће и поврће које ће касније користити у спремању јела за грађане и све оне који се за помоћ обрате на њихову адресу.

Планирају, прича Субашић, да један објекат уреде да буде магацин у којем ће складиштити воће и поврће.

- Поред овога, замислили смо, као четврти циљ и идеју за четврти објекат, да га средимо и опремимо за бескућнике, а који су дио “Мозаика”. Направићемо неку врсту старачког дома - истакао је Субашић.

Како каже, тешко је прогнозирати када ће коначни радови бити завршени јер иза њих стоје само људи добре воље који им помажу.

- Пут је дуг, али успјећемо иако социјално предузеће изискује пуно улагања - истакао је Субашић.

Оброци

Субашић је истакао да је воља за помагање другоме увијек присутна, али да ентузијазам није довољан.

- Сваког дана на­м је потребно 300 хљебова, а на дневном нивоу правимо између 600 и 800 оброка. Све је више сиромашних и оних који траже помоћ, зато смо ми и ушли у причу о социјалном предузећу - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана