СНСД: Град има новца да превозницима плати субвенције, знали смо да аутобуси неће стати

Јелена Танацковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Знали смо да градски и приградски превоз неће стати јер није било ниједног нормалног разлога да превозници данас зауставе своје аутобусе, рекао је шеф клуба посланика СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић на конференцији за новинаре.

Топић истиче да су остали досљедни политици СНСД-а, те нагласио да град Бањалука има довољно средстава да покрије за наредне љетне мјесеце разлику цијени карте.

Превозници, иако су најављивали, данас нису зауставили аутобусе јер је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић синоћ на састанку с њима обећао да ће потписати одлуку о субвенцијама за јул којима ће бити покривена разлика у цијени. Превозници због скупљег горива траже да буду повећане цијене карата.

- Водили смо разговоре са превозницима и градоначелником. Ово што је било на синоћњем састанку то су грађани требали да знају прије три дана.  Треба да знају да у буџету града има средстава за субвенције и да се плати разлика у цијени карте. Постављам питање зашто је градоначелник чекао десет сати прије јутрошњег првог поласка да саопшти да превоз неће стати – упитао је Топић.

Како каже, дизала се непотребна тензија, а градоначелник се покушава направити херојем.

- Град је у законској обавези да обезбједи превоз и ко би јутрос био кривац да га није било ? Био би градоначелник, а не градска скупштина. Водили смо разговоре да се одржи ванредна сједница данас или сутра како би ријешили питање превоза за август у којем има најмање путника -  рекао је Топић.

Топић тврди да је Станивуковић на прес конференцији након сједнице Града Бањалука причао другу причу.

-Приједлог градоначелника је био да поскупљење иде на терет грађана. На то нисмо пристали. Износ субвенција је био 320.000 КМ, па питам како је то преко ноћи нарасло на 500.000 КМ - упитао је Топић.

Приједлог СНСД-а је да се закаже нова сједница за понедјељак, да градоначелник издвоји субвенције за наредна три мјесеца, те напомиње да и у августу неће добити подршку око измјене цјеновника.

Предсједник Скупштине града Младен Илић рекао је да нико није окривио градоначелника зато што је цијена горива скочила.

- Реалност је да се глобална ситуација пресликала на Бањалуку.  Када имате другу страну која нема намјеру да одступа од било чега, дефинитивно видите да не можете направити никакву сарадњу па након тога питање да ли уопште желите да се појавите на неким састанцима - рекао је Илић.

Илић додаје да није добро довести се у ситуацију да тражите 16 одборника како би подржали неку одлуку, а да су састанци завршавали без  икаквог рјешења.

- Када урадите нешто добро, ту не зовете одборнике на отварања. Ми не можемо пристати на такав став да поскупљења иду на терет грађана, када имамо највећи буџет - поручио је Илић.

Подсјећа да су они подржали бесплатне уџбенике, као и све што мисле добрим за грађане.

- Вјерујем да су грађани збуњени и јутрос питају да ли иде јавни превоз. Ја сам рекао да ће бити јавног превоза, након сједнице. Зашто је дошло до ситуације да људи помисле да неће бити, па да се ово представља као једна велика побједа, а уствари је пораз - упитао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана