Снијег затрпао зимску службу у Бањалуци

Весна Поповић
Снијег затрпао зимску службу у Бањалуци

Бањалука - Снијег је у недјељу непрестано падао и до поподневних часова висина сњежног покривача је износила најмање 50 центиметара

И поред обећања градских власти да ће зимске службе бити спремне, први овогодишњих снијег изненадио је путаре, који су били немоћни у борби против сњежних падавина.

Главне саобраћајнице у ужем градском језгру су биле једва проходне. Споредне уопште нису биле очишћене, а у већини случајева ни тротоари, тако да су пјешаци, на властити ризик, ходали по саобраћајницама.

Ситуација у остатку града није била ништа боља. Умјесто видљивих трагова грталица, које је требало да прођу и очисте снијег, на улицама се једино могао видјети траг точкова аутомобила возача, који су, силом прилика, морали негдје да иду, а малобројни Бањалучани који су били приморани да напусте своје топле домове су огорчени.

Мјештанин Чесме Дајан Пресељ рекао је да је јуче ујутро једва отишао на посао.

- Око девет часова сам кренуо од куће и било је видљиво да грталица ниједном није прошла кроз насеље. Пошто је мост срушен у поплавама 2014. године, а пут поред фабрике "Инцел" затворен због реконструкције, морао сам проћи кроз Врбању. Тамо није ништа било боље, једва је било мјеста да једно возило прође - казао је Пресељ.

Предсједник Савјета МЗ Чокорска поља Радомир Јовић је рекао да је грталица једва једном прошла око десет часова главном саобраћајницом, али да није пуно помогла.

- Као да смо у Сибиру. Срамота је што још у суботу увече нису почели да чисте. Има пола метара снијега. Грталица је једва направила само једну уску траку - рекао је Јовић и додао да су се мјештани организовали и да тракторима покушавају да прошире саобраћајну траку, да би возила у оба смјера могла што безбједније да се крећу.

Његов колега из МЗ Пискавица Ненад Шибаревић је рекао да се путари уопште нису појавили.

- Грађани непрестано зову и распитују се. Нисам имао одговоре за њих. Никада раније се није десило да се механизација уопште не појави. Иако смо на селу, ранијих година увијек су редовно чишћене саобраћајнице. Оно што је очишћено то су се мјештани сами организовали и тракторима покушавају да очисте путеве - рекао је Шибаревић и додао да су блокирани засеоци Шутиловићи, Радосавска и Саламићи.

Из МЗ Стричићи поручују да је само проходна главна саобраћајница, куда иде градску аутобус и то до засеока Горњи Лусићи.

- Надам се да ће до понедјељка бити очишћени и прилази засеоцима Регодићи, Вулини и Доњи Лусићи, који су сврстани у план рада зимске службе - рекао је предсједник Савјета Златко Сладојевић.

Због снијегом затрпаних саобраћајница био је отежан и јавни аутобуски превоз.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић је рекао да су радници цијели јучерашњи дан били на терену и помагали колегама да аутобусе извлаче из снијега, да би могли да наставе да редовно одржавају возне руте.

Додао је да су у Куљанима и у Трну били безуспјешни, гдје по један аутобус, због неочишћеног снијега, није могао да настави вожњу.

- Можда је срећа у несрећи што је недјеља, па има доста мање полазак и путника. Ако у понедјељак ситуација не буде под контролом, биће катастрофа, јер је први радни дан послије празника - навео је Мијић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић је рекао да су сви главни путни правци проходни.

- Снијега још има на коловозу и он и даље пада и за све возаче је обавезна зимска опрема - навео је Новаковић.

Када је у питању сеоски дио, додао је да је проходан пут према Агином Селу и Бочцу.

- Имали смо проблема са путним правцем од Сарачице према Голешима, али и то смо успјели да ријешимо, а проходан је пут и према Бронзаном Мајдану. Два камиона су исклизнула на путу према Пискавици и Градини и ту имамо застоја са чишћењем - казао је Новаковић. Нагласио је да су у недјељу од шест часова сви капацитети у погону и да је на терену 50 камиона, 40 трактора, гредер и људи који ручно уклањају снијег.

Из предузећа "Чистоћа" поручују да је на терену ангажовано 30 возила за чишћење снијега те да се прво чисте приоритетне улице. Напоменули су да се чисте и тротоари малим тракторима, али да је због снијега, који непрестано пада, тешко постићи проходност.

Шеф зимске службе у "Нискоградњи" Драган Вранчић каже да је на терену сва расположива механизација.

- Радимо све да би било успостављено нормално стање на путевима. Снијег непрестано пада, бацамо со, али она не дјелује одмах, те позивамо возаче на опрез - поручио је Вранчић.

За рад зимске службе град је у овогодишњим буџетом планирао 1,3 милиона КМ.

Гаврановић

Ни први човјек Бањалуке Слободан Гаврановић није чекао зимску службу.

Наиме градоначелник је јуче око девет часова засукао рукава и чистио тротоар испред своје куће у Новој вароши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана