Снијег оковао села на Мањачи

Невена Рељић
Снијег оковао села на Мањачи

БАЊАЛУКА - Снијег који од викенда не престаје да пада затрпао је сеоске и некатегорисане путеве, због чега су екипе зимске службе непрестано на терену. У појединим насељима висина бијелог покривача прелази и пола метра, а неколико заселака јуче је било одсјечено од свијета.

Како је потврђено у Одјељењу за саобраћај и путеве, највише снијега има на потезу од Агиног Села и Бочца преко платоа Мањаче па до Бронзаног Мајдана и Стратинске, гдје су екипе чистиле снијег и посипале со и абразивни материјал.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Павићи Остоја Топић рекао је за “Глас Српске” да је главни пут који повезује 60 домаћинстава јуче био затрпан снијегом те да је висина бијелог покривача била 40 центиметара.

- Пут није био проходан ни за аутомобиле. Из зимске службе су рекли да ће све бити очишћено. Ми смо научили на снијег - казао је Топић.

У Стричићима је нешто боља ситуација. Предсједник Савјета МЗ Раде Божић каже да су сви категорисани путеви углавном очишћени.

- Некатегорисани, односно сеоски путеви у Регодићима, Савановићима, Марчетићима, Живковићима, Којадиновићима нису прописно очишћени - рекао је Божић.

Предсједник Савјета МЗ Кола Петар Марић рекао је да је јуче обилазио терен те да нема великог снијега, а путеви су проходни. И предсједник Савјета МЗ Карановац Бошко Вуксан каже да су путеви углавном очишћени.

Предсједник МЗ Голеши Бранислав Лужија каже да је јуче у овом селу нападало око 15 центиметара снијега.

- Путеви су проходни, грталице су пролазиле и очистиле коловозе, а нарочито путни правац Кмећани - Бањалука - Бронзани Мајдан. Проблем је што имамо и старијих људи којима је потребна помоћ - казао је Лужија.

Из предузећа “Еко-еуро тим”, које је задужено за чишћење путева у Крупи на Врбасу, Павићима, Рекавицама И и ИИ те Стричићима, казали су да имају довољно механизације и људства.

- Спремно смо дочекали снијег, а све екипе су ангажоване на терену - казали су у овом предузећу.

Из фирме “Голден кард”, која одржава путеве у Агином Селу, Бочцу, Крминама и Љубачеву, казали су да су путеви у овим насељима проходни.

Регодићи

На заснијежене и непроходне путеве спустиле су се магла и поледица у засеоку Регодићи у Стричићима. Мјештанин Јово Регодић (73) рекао је за “Глас Српске” да у овом насељу има 12 домаћинстава. 

- Углавном смо сви старијег животног доба. Моја комшиница је потпуно слијепа већ 20 година и неопходна јој је помоћ, а до нас се не може доћи. Имам краве и продајем млијеко, од тога живим. Данас би требало да ми дође цистерна за млијеко, а уколико пут не буде проходан, мораће се вратити - испричао је Регодић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана