Снијег и киша покренули одрон на Сарачици

Сања Амиџић
Снијег и киша покренули одрон на Сарачици

Бањалука - На подручју мјесне заједнице Сарачица поново се покренуло клизиште на путу Бањалука - Голеши, које пријети да прекине путну комуникацију овог насеља са градом, јер се на дио саобраћајнице обрушава земља.

Забринути мјештани овог насеља кажу да је клизиште активно још од лањских поплава и да се сваким даном земља све више спушта на пут.

- Покренула се велика земљана површина која би, ако се потпуно обруши, могла уништити главни пут који је у непосредној близини и тако одсјећи ово, али и околна насеља од града - казали су мјештани овог приградског насеља.

Додају да је проћи овом дионицом пута права страхота јер се брдо може одронити сваког тренутка.

- Имам осјећај да ће земља само склизнути и затрпати некога. Овом дионицом пута свакодневно прође на стотине возила, као и аутобуси који често саобраћају - казала је мјештанка Јованка Кременовић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Сарачица Недељко Кнежевић рекао је да су прије десет дана градским властима упутили допис за санацију овог, али и још два клизишта на поменутом путном правцу.

- Саобраћај на овој локацији је угрожен јер земља сваког тренутка може да однесе саобраћајницу, која је главна путна комуникација овог, али и сусједних насеља са градом - казао је Кнежевић.

Додао је да би ово клизиште требало хитно санирати јер људи већ неко вријеме овом дионицом пута пролазе у страху за живот.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да ће екипе изаћи на терен и стабилизовати клизиште док се не уради пројектна документација како би се земљиште могло потпуно санирати.

- Прије неколико година урађена је санација овог клизишта без пројектне документације, након чега се оно поново покренуло. Сада ћемо урадити пројектну документацију за свако клизиште у граду и како буду дозвољавала финансијска средства, радиће се санација - објаснио је Новаковић. 

План

Према Програму заједничке комуналне потрошње, за санацију клизишта у току ове године градске власти ће издвојити 600.000 марака.

- Приоритетна клизишта за санацију су у улицама Браће Милетић, Војводе Уроша Дреновића, Билећкој, Карађорђевој, Франца Шуберта, Млађе Ћусића, Понирској и Карановића улици - наводи се у програму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана