Смог тјера шетаче са бањалучких улица

Јасмина Салопек
Смог тјера шетаче са бањалучких улица

БАЊАЛУКА - Становници Бањалуке, како они здрави, тако и они са плућним обољењима, жале се да посљедњих дана “дишу на шкрге”, а према подацима који су објављени на страници “Зрак екоакција” квалитет ваздуха варирао је од нездравог до врло нездравог, па чак и опасног.

Како су објавили на овој страници, обољели од плућних и срчаних болести, затим стари, труднице и дјеца требало би да смање продужена или већа напрезања током боравка вани или уопште да не излазе из куће.

- Сви остали требало би да ограниче продужена или већа напрезања током боравка вани - објавили су на овој страници.

До загађења ваздуха долази из различитих извора, као што су индустрија, саобраћај, енергетска производња, пољопривреда и домаћинства.

Бањалучанка Милица Д. из Лазарева, која има астму, рекла је да је важно подићи свијест о озбиљности овог проблема и предузети кораке ка побољшању квалитета ваздуха.

- Смог, прашина и разне штетне честице чине наш ваздух непријатним за дисање. Због тога идем у шетњу само кад морам - казала је ова Бањалучанка.

Додала је да, када се приближава сезона гријања, увијек постоји бојазан да ће се то због многих испарења лоше одразити на њено здравље.

У Одјељењу за комуналне послове рекли су да проблем загађеног ваздуха у овом периоду нема само наш град, већ и многи околни градови.

- Проблем ваздуха у овом периоду није проблем само Бањалуке, већ и цијелог региона, те је потребно да се све, како локалне, тако и републичке институције укључе у рјешавање овог питања - рекли су у одјељењу.

Као и сваке године у зимском периоду, односно у сезони гријања, повећане су вриједности суспендованих честица ПМ10 и ПМ2.5, а разлог повећаног загађења јесте велики број индивидуалних ложишта.

Према параметрима квалитет ваздуха у Бањалуци, како су навели, када се посматра у периоду цијеле године, је у првој категорији - током цијелог прољећа, љета и јесени, осим у одређене дане зими.

- За више информација потребно је да се огласе и из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске који је јавна стручна установа у чијој су надлежности питања мониторинга квалитета ваздуха - појаснили су надлежни из Градске управе.

Према њиховим ријечима, што се тиче мјера које град спроводи с циљем смањења концентрација полутаната у ваздуху, сади се велика количина високог и ниског растиња, грмље, дрвеће, дрвореди, алеје, која ствара зелене баријере које штите од загађења.

- Уређење паркова, плажа, односно мјеста гдје суграђани могу квалитетно да проводе вријеме доприноси побољшању живота. Саобраћај је усмјерен на источни и западни транзит, чиме је знатно растерећен центар града - навели су они.

Истичу да кружни токови такође убрзавају ток саобраћаја кроз град, употреба БЛ бајк система, промоција и кориштење јавног саобраћаја, кориштење електричних тротинета и слично. Такође, оно што локална заједница додатно може да уради јесте да врши редовна мјерења, те правовремено обавјештава грађане о индексу квалитета ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана