Смјештај на црно крије стварни број гостију

Сара Бојанић
Смјештај на црно крије стварни број гостију

БАЊАЛУКА - Иако је Бањалуку ове године посјетио рекордан број туриста, угоститељи и хотелијери сматрају да је тај број још већи и кажу да им главобоље задају власници нерегистрованих апартмана и станова које издају на дан јер не пријављују госте.

Град је, према подацима Туристичке организације, у првих пет мјесеци посјетило 32.279 туриста, што је два пута више у односу на исти период прошле године, када је Бањалуку посјетило 15.720 туриста.

Из хотела “Палас” наводе да је број гостију у порасту, а да љетне манифестације град чине још привлачнијим за туристе.

- Смјештајни капацитети су попуњени, осјети се разлика у односу на прије двије године, али проблем представљају нерегистровани објекти који пружају услуге смјештаја, а то нигдје није пријављено, због чега сматрамо да је број туриста у граду знатно већи - казали су овом хотелу.

То потврђују и из хотела “Фортуна” и кажу да град на Врбасу најчешће посјећују људи из ових крајева који долазе на годишње одморе.

- Осим њих, у мају и јуну смо имали велики број ђачких екскурзија, а највећи број гостију долази из Србије - кажу у “Фортуни”.

У једном од апартмана казали су нам да им, поред пандемије вируса корона, додатне тешкоће у пословању ствара тренутна глобална криза.

- Имамо потребу за повећањем цијене наших услуга, што нам смањује број гостију, а ако не подигнемо цијене, не исплати нам се да радимо - појаснили су из тог апартмана. Нагласили су да велики проблем имају са нерегистрованим пружаоцима смјештајних услуга.

- У стану на дан смјештај је знатно јефтинији, а ми имамо мноштво трошкова, што самим тим повећава цијену наших услуга - појаснили су.

Додали су да их најчешће посјећују гости из Словеније, Србије, Аустрије и Њемачке.

- То су углавном људи поријеклом са овог подручја који претходне двије године нису долазили због пандемије - рекли су из овог апартмана.

У Туристичкој организацији града (ТОБЛ) казали су да туризам показује знаке оправка у односу на претходне двије године. Додају да је број ноћења готово два пута већи него 2021. године.

- У првих пет мјесеци ове године регистровано је 49.326 ноћења, а лани у истом периоду било их је 25.380 - појаснили су из ТОБЛ-а.

Према њиховим ријечима, уколико се настави овакав тренд раста, биће премашене лањске бројке.

- Лани је Бањалуку посјетило укупно 55.628 туриста, а регистрована су 86.294 ноћења - казали су из ТОБЛ-а.

Лежаји

У ТОБЛ-у су појаснили да услуге смјештаја на подручју града пружају многобројни хотели, мотели, хостели, преноћишта, собе за изнајмљивање, станови и сеоска домаћинства смјештајног типа.

- Град располаже са 2.053 регистрована лежаја - кажу у ТОБЛ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана