Смјештај и топао оброк током хладних дана

Јелена Танацковић
Смјештај и топао оброк током хладних дана

БАЊАЛУКА - Људи без крова над главом, заборављени од свих, умјесто да хладне ноћи проводе на улици и клупама, топао кревет, оброк и друштво често пронађу у Прихватној станици за бескућнике у склопу Геронтолошког центра Бањалука.

Ова установа годинама пружа помоћ и подршку која је од велике важности, а бескућницима даје сигурност и наду у боље сутра. Многи од њих већ знају да у овој установи могу добити услуге попут здравствене заштите, смјештаја и исхране, које су им најпотребније када дођу зимски дани.

Главна сестра у Геронтолошком центру Нада Јукић казала је за “Глас Српске” да тренутно у Прихватној станици борави пет лица, који имају комплетну услугу.

- Донедавно их је било 11, али је због уговора који имамо са Центром за социјални рад о њиховом смјештају у нашу установу, њих четворо добило статус корисника - казала је Јукићева.

Она је рекла да у Геронтолошком центру имају десет лежаја за особе које немају смјештај.

- Међутим, током зиме, када су температуре испод нуле, оваквих корисника знало је бити и много више. Наравно, никога нисмо вратили, сналазили смо се и проналазили рјешења само да бисмо их склонили са улице и пружили им смјештај - рекла је Јукићева.

Истакла је да је ове, као и претходне године, ситуација нешто другачија због пооштрених епидемиолошких мјера које су препоручиле надлежне институције, а којих се у Геронтолошком центру придржавају.

- Прије доласка у Прихватну станицу и пружања услуге, особе које желе смјештај морају имати негативан брзи тест на “ковид 19”. Некада је био ПЦР  али им је то отежавало рјешавање тренутне ситуације - казала је Јукићева.

Додала је да сви одјели имају амбуланту, дневни боравак, трпезарију за ручавање и библиотеку те да Центар посједује и сопствено централно гријање.

- Оно што је најважније, не постоји никаква разлика у пружању услуге између њих и наших корисника - нагласила је Јукићева и додала да на свим одјелима имају надзор 24 сата.

Боравак

Нада Јукић каже да боравак бескућника по протоколу траје пет дана у Прихватној станици, након чега их преузима Центар за социјални рад и проналази рјешење за њих.

- У октобру 2005. године Геронтолошки центар је потписао протокол о сарадњи са Центром за социјални рад Бањалука, Службом хитне медицинске помоћи као и Министарством унутрашњих послова Српске - рекла је Јукићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана