Смјештај и даље чека око 2.200 дјеце

Маја Станојевић
Смјештај и даље чека око 2.200 дјеце

БАЊАЛУКА - Дуге листе чекања за смјештај малишана у предшколске установе дугогодишњи су проблем у граду, а на мјесто у вртићу тренутно чека око 2.200 малишана.

Потврдила је ово за “Глас Српске” директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић и додала да је прије посљедњег конкурса на листама чекања за предшколске установе било 2.271 дијете. 

- Центар за предшколско васпитање и образовање расписао је у августу јавни конкурс за пријем малишана у вртиће који располажу са укупно 318 мјеста у оквиру овог центра. Укупан број пријављених на конкурс био је 597, а од тога је примљено 223 дјеце, која су по броју бодова испунила услове конкурса - рекла је Куртиновићева.

Како је истакла, разлог због којег сва мјеста на конкурсу нису била попуњена, између осталог, јесте то што је већина родитеља дјецу пријављивала за исте вртиће.

- Родитељи су били заинтересовани за два вртића за која је стигло 65 пријава, а било је укупно десет мјеста. Из тих разлога пријављене који су били први испод црте преусмјеравали смо у друге вртиће како бисмо попунили преостала мјеста - истакла је Куртиновићева.

Прецизирала је да они који су били са највећим бројем бодова испод црте нису смјештени у вртић по својој жељи, него у онај у коме је било мјеста за нове чланове.

Како каже, за ову радну годину су завршили пријем дјеце, а капацитети вртића су попуњени.

- На листи приоритета за упис су сви кандидати који нису успјели да прођу на конкурсу. Како буде слободних мјеста у појединим вртићима, тако ћемо уписивати дјецу која имају највећи број бодова на листи - навела је Куртиновићева.

Из Градске управе најавили су да ће овај проблем бити ријешен субвенционисањем приватних вртића, за шта је новац планиран ребалансом градског буџета.

- Реализацијом овакве политике за мање од годину би биле ријешене листе чекања за смјештај у вртић, односно свако дијете имало би своје мјесто у предшколској установи - навели су из Градске управе.

Родитељи кажу да је овај систем потребно боље уредити.

- Велике су разлике у цијенама између државних и  приватних вртића. Сматрам да би град требало да пружи подршку у виду суфинансирања приватних вртића - казала је мајка трогодишњака Бранка Б.

Градоначелник

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је раније да ће, захваљујући субвенцијама за приватне вртиће, град у кратком периоду имати ријешен проблем недостатка мјеста у јавним вртићима.

- Ако чекамо да се изграде мјеста за потенцијално 1.000 недостајућих мјеста, требаће нам два мандата. Ако се одлучимо да тај новац преусмјеримо на субвенције, требаће нам једна година - објаснио је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана